FOTO: null

Služenjem liturgije, lomljenjem slavskog kolača i parastosom za 242 poginula borca sa Majevice u odbrambeno-otadžbinskom ratu, u Loparama je danas obilježena krsna slava Boračke organizacije - Mitrovdan.

Nakon liturgije u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice, služen je i parastos, te položeni vijenci ispred centralnog spomen-obilježja u ovoj opštini. 

Predsjednik Boračke organizacije Lopara Mitar Tojić čestitao je slavu borcima Vojske Republike Srpske /VRS/ i poručio da žrtva poginulih saboraca ne smije biti zaboravljena. 

"Današnja slava sve nas je okupila da njegujemo sjećanje na poginule saborce, heroje odbrambeno-otadžbinskog rata", naglasio je Tojić. 

Načelnik opštine Lopare Rado Savić čestitao je slavu borcima i dan osnivanja Treće majevičke birgade VRS, ističući da lokalna uprava u potpunosti podržava rad Boračke organizacije. 

"Prioritet prilikom zapošljavanja u novootvorenim privrednim subjektima u ovoj majevičkoj opštini dajemo pripadnicima boračke populacije", rekao je Savić novinarima. 

Nastupom recitatorske sekcije Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Lopare i prigodnim govorom predsjednika Predsjedništva Boračke organizacije Lopara Riste Radića obilježeno je 25 godina od formiranja Treće Majevičke brigade VRS. 

"Treća Majevička brigada Vojske Republike Srpske osnovana je na današnji dan prije 25 godina, jedna je od najbrojnijih brigada i prva je u Istočnobosanskom korpusu VRS odlikovana Ordenom Nemanjića. Odbranila je teritoriju planine Majevice, plativši visoku cijenu, 181 pripadnik je poginuo na braniku otadžbine", podsjetio je Ristić. 

U odbrambeno-otadžbinskom ratu poginula su 242 borca iz Lopara, a 813 ih je ranjeno. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )