FOTO: Glas Srpske

Od kada je ljudi, uvijek su oni stariji govorili kako je nekada bilo bolje. Ipak, prava istina je uvijek negdje u sredini. Svako doba nosi svoje izazove, a ne možemo se oteti činjenici da u koliko god modernom društvu živimo, uvijek nekako težimo ka nekoj prošlosti i uvijek se taj retro prizvuk uvuče u sve pore našeg života – od mode do kulture.

Danas je nekako i više nego popularan "analogni pokret", gdje se sve više ljudi, uz modernu tehnologiju, okreće nekim starim predmetima i navikama koji su obilježili naše djetinjstvo, ali i većinu života naših roditelja.

Osim tog trenda, u ljudskoj prirodi je da žudi za prošlim vremenima. Nostalgija je nezgodna, a opet sveprisutna i uvijek nam se nekako obmota oko srca.

Baš zato smo se u ovo doba godine, kada su godišnji u punom jeku, prisjetili nekih prošlih, a opet ne toliko davnih vremena kada je odlazak na odmor izgledao drugačije nego danas, piše Journal.hr.

Umrljani sladoledom, pokušavate da objesite mokre kupaće kostime i peškire na sušenje, dok mama i baka u ljetnoj kuhinji pripremaju lagani ručak.

S radija svira prijatna melodija lokalnih muzičkih izvođača, koju nadglašavaju jedino zrikavici uz šum mora u daljini, jer nije se bilo "u prvom redu do mora".

Ali, tada to nije ni bilo bitno. Na more se stiglo na nedjelju, možda i dvije, starim putem u prokuvalom autu dok su se na radiju izmjenjivale kasete čije pjesme pjevušimo i dan danas. Ljetovanja. Kako se od tada mnogo toga promijenilo, prije svega u našim glavama, tako i u društvu u cjelini ljetovanja danas izgledaju bitno drugačije, piše Blic žena.

Razglednice

Nekada je kupovanje i pisanje razglednica, pa lizanje markica i stavljanje u sanduče pored prodavnice definitivno bio važan dio cijelog doživljaja.

Danas objavom na društvenim mrežama, pozivima i porukama možemo svima i važnima i nevažnima pokazati kako se osjećamo, provodimo i odmaramo. Nekada smo samo morali da odaberemo lijepu fotografiju mjesta u kojem se nalazimo i sve utiske i želje da skupimo u svega nekoliko redaka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )