FOTO: null

U gradovima i opštinama širom Republike Srpske sinoć je, na trgovima i u lokalima, dočekana 2015. godina.

Na trgovima u pojedinim gradovima doček je organizovan, istina, uz nešto skromniji program nego prethodnih poplava, dok sje u nekim opštinama doček otkazan, a sredstva predviđena za slavlje preusmerena na sanaciju od poplava koje su u 2014. pogodila Srpsku. 

Banjalučani u Novu godinu uz tradicionalni vatromet i muziku

Uz banjalučke muzičare, dobro raspoloženje, hranu i piće brojni Banjalučani i oni koji su odlučili Novu godinu dočekati u najvećem gradu Srpske, uprkos temperaturi od minus 17 stepeni Celzijusovih, veselili su se na Trgu Krajine uz raznovrstan muzičko-zabavni program i tradicionalni vatromet.

Banjalučane je u novogodišnjoj noći zabavljala grupa "Balkan ekspres", Dado Glišić i mlada banjalučka pop-rok grupa "Nair".

Građani su Novu godinu dočekali i u banjalučkim kafićima, restoranima i hotelima, te u kućnoj atmosferi, a dobro raspoloženje nije pokvarila niska temperatura.

U Banjaluci je u ponoć promovisana i prva knjiga na svetu objavljena 2015. godine - "Proleća Ivana Galeba" Vladana Desnice, u izdanju Zadužbine "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd, a besplatni primerci deljeni su građanima u parku "Petar Kočić".

U gradu na Vrbasu u novogodišnjoj noći rođeno je sedam beba, dve devojčice i pet dečaka.

U Centru javne bezbednosti Banjaluka je rečeno da je novogodišnja noć bez većih incidenata.

Tokom novogodišnje noći na području Banjaluke izvršena su tri krivična dela, a javni red i mir narušen je u pet slučajeva.

"Dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda, pet na području grada Banjaluka sa materijalnom štetom i jedna na području opštine Laktaši u kojoj je jedno lice zadobilo lakše telesne povrede", rečeno je u CJB Banjaluka.

Dva lica na području Banjaluke lišena su slobode zbog narušavanja javnog reda i mira, dva na području opštine Šipovo i dva na području opština Gradiška. Reč je o licima zatečenim da upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

U Službi hitne pomoći navode da je novogodišnja noć protekla relativno mirno.

Od 19.00 časova sinoć do jutros u 7. 00 časova u Službi hitne pomoći pregledano je 50 odraslih pacijenata, oko 13 dece, a obavljeno je devet kućnih poseta.

Medicinske ekipe na Trgu Krajine nisu imale posebnih intervencija, a ni vatrogasci u novogodišnjoj noći, na sreću, nisu imali posla.

Zamenik gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić danas će na Ginekološko-akušerskoj klinici Univerzitetske bolnice - Kliničkog centara Banjaluka tradicionalno darivati prvorođenu banjalučku bebu u 2015. godini.

Bratunac: Mladi se veselili u kafićima

Najveći broj stanovnika Bratunca Novu godinu je dočekalo u svojim kućama u krugu porodice i prijatelja, dok su mladi slavili u kafićima i diskotekama, gde su rezervacije koštale od 10 do 35 KM.

Na gradskom trgu nije bilo organizovanog dočeka zbog ekonomske krize i ranije odluke rukovodstva opštine da se budžetska sredstva predviđena za organizovanje manifestacija usmere za sanaciju šteta od poplava.

Mladi su oko ponoći priredili vatromet na gradskom trgu.

Kafići i diskoteke nisu bili popunjeni kao prethodnih godina, iako su rezrvacije bile jeftinije nego prošle godine.

U Bratuncu je novogodišnjem slavlju prisustvovala većina mladih iz susjedne opštine Srebrenica.

Restorani u ovom mestu nisu bili popunjeni, a većina ih je zatvorena, kao i ostalim radnim danima pre ponoći, jer nije bilo gostiju.

Srebrenica bez organizovanog dočeka

U Srebrenici nije organizovan novogodišnji doček na otvorenom zbog ekonomske krize i mera štednje.

Najveći broj Srebreničana je novogodišnju noć proveo u kućama i stanovima uz televizijski program.

Samo su detonacije petardi podsećale na novogodišnju noć u ovom gradiću koji je u ponoć izgledao avetinjski prazan.

U tri ovdašnja kafića, gde se nisu rezervisala mesta Novu 2015. godinu je dočekalo manje od 100 mladih.

Mnogo manje petrdi je bačeno nego prethodnih godina, jer je sve manje stanovnika i dece u ovoj varošici, a i ekonomsko stanje je uticalo da se novac ne izdvaja za pirotehniku.

Samo su policijske patrole obilazile ulice, a poneki taksista uzalud je čekao na izuzetnoj hladnoći da naiđe neki zalutali putnik da zatraži njihovu uslugu.

Veći broj Bošnjaka iz Srebrenice Novu godinu slavilo je u gradovima Federacije BiH, a manji broj ovdašnjih imućnijih Srba na planinanama i u gradovima Srbije i Republike Srpske.

Najviše mladih srpske nacionalnosti iz ovog mesta Novu godinu slavilo je u brojnim kafićima i dve diskoteke u susednom Bratuncu, dok su mladi Bošnjaci u najvećem broju otputovali da čekaju Novu godinu u Federaciji BiH.

Šamac u Novu godinu uz pesmu i veselje

Na gradskom trgu u Šamcu ove godine nije bilo vatrometa, ali su građani dočekali Novu godinu uz pesmu i veselje. 

Većina građana ispratila je staru i dočekala Novu u svojim domovima, a mladi su bili u kafićima i restoranima, gde je organizovan doček.

U Bijeljini mirna i hladna noć

U Bijeljini je novogodišnja noć protekla mirno, na minus 17 stepeni Celzijusovih.

Prva beba u 2015. godini je dečak koji je rođen jutros u 5.45 časova, potvrđeno je u bijeljinskom porodilištu.

Prijedor u novo leto uz vatromet

Više stotina Prijedorčana Novu 2015. godinu dočekalo je na Malom trgu, gde ih je zabavljao etradna zvezda Milan Stanković. 

Gradska uprava je sugrađanima, koji su novogodišnju noć proveli na otvorenom i na temperaturi do minus 16 stepeni Celzijusovih, obezbedila sendviče, čaj i kuvano vino besplatno, a u ponoć je priređen vatromet, te pročitana čestitka gradonačelnika Marka Pavića.

Na ulicama Prijedora i ove kao i prošle Nove godine bilo je primetno manje pirotehničkih sredstava u odnosu na prethodne godine. Smanjena upotreba pirotehnike uočljiva je otkad je policiji u ovom gradu u novembru 2013. godine nakon 11 godina vraćen rang Centra javne bezbednosti.

Služba hitne pomoći imala je 41 pacijenta uobičajene patologije.

Na porodilištu bolnice "Doktor Mladen Stojanović" Prijedor rođena su dva dečaka.

Prijedorski vatrogasci proveli su mirnu noć. 

Većina Prijedorčana novu godinu dočekala je u svojim domovima uz TV program u društvu porodice i prijatelja i uz bogatiju trpezu.

Kao i prethodnih godina, mnogi se više pripremaju za proslavu koja će se spontano dešavati večeras u brojnim lokalima. Privlačnost takozvane reprize je u tome što se ne plaća unapred, što ima dozu neobaveznosti i što često bude veselija i življa nego sama novogodišnja noć.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )