FOTO: null

Tužilaštvo BiH naložilo je Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) da otvori predmet protiv visokog funkcionera SNSD-a i poslanika ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Nikole Špirića, te da istraži medijske navode o sumnjivim fi

Međutim, kako je potvrđeno za Press u ovoj pravosudnoj instituciji, još nije zvanično otvorena istraga u ovom predmetu.

- Nije otvorena istraga niti postoji zvaničan nalog za njeno sprovođenje. Međutim, na osnovu medijskih navoda, otvoren je predmet "Špirić" i naloženo je SIPA da istraži novinske članke - potvrdio je za naš list portparol Tužilaštva BiH, Boris Grubešić.

Ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić, takođe je potvrdio da je otvoren predmet protiv Špirića, ali nije iznosio detalje šta mu je stavljeno na teret. Mektić tvrdi i da postoji zahtjev za pokretanje istrage.

- Ozbiljno će biti istraženo sve što mu je u medijima stavljeno na teret. Postoji i zahtjev za sprovođenje istrage. Ako se dokaže da je kriv, odgovaraće, a ako se ne dokaže, naravno da neće. Ne bih govorio o detaljima ovog predmeta, jer nisam toliko informisan o slučaju - rekao je Mektić.


Izjasniće se kasnije

Špirić juče nije želio da za Press komentariše aktivnosti istražnih organa usmjerene protiv njega. Samo se kratko javio i dodao da ne može da razgovara, te da će se o svemu izjasniti drugi put. On je ranije za pojedine banjalučke medije rekao da je "u redu da bude pokrenuta istraga" protiv njega i da je vrijeme da bude utvrđeno činjenično stanje.

- Vjerujem u profesionalnost Tužilaštva BiH. Kakva god odluka bude, poštovaću je - istakao je Špirić koji je, osim što je poslanik u PD PSBiH, ujedno i član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

Iz Saveza za promjene saopštili su da je Špirić u utorak došao u njihove kancelarije u Parlamentarnoj skupštini BiH, te ih "molio da ga spasu od istrage".


Uzrok nevolja

-  Javnost treba da zna da je Špirić pred funkcionerima Saveza za promjene, kojima danas prišiva epitet "halal funkcionera", ali i pred brojnim svjedocima, u našim kancelarijama u Parlamentarnoj skupštini BiH, u utorak, puna dva sata na najogavniji način govorio o svom partijskom šefu, Miloradu Dodiku, te kukao i plakao tražeći da ga spasemo, otkrivajući da je pozvan na saslušanje u Tužilaštvo BiH - tvrde u SZP-u.

Oni naglašavaju i da su mu odgovorili da se ne miješaju u rad istražnih organa, te da svako treba da odgovara za svoja djela.

- Špirić treba da zna da nije Savez za promjene uzrok njegovih nevolja, nego njegova višegodišnja megalomanija i haranje Upravom za indirektno oporezivanje BiH - istaknuto je u SZP-u.

Međutim, Špirić je za ATV rekao da je SZP jedina adresa kojoj se nikada ne bi obratio za pomoć, kao i da ne postoji razlog da njega neko štiti od Suda i Tužilaštva BiH. Takođe, kritikovao je funkcionere SZP-a, ocijenivši da je "teško vjerovati liderima koji budućnost vide u žici i zatvorima za rukovodstvo RS, a kamoli da imaju evropsku viziju zemlje u kojoj živimo".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )