FOTO: null

Postupajući po nalogu tužilaca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, SIPA je rano jutros, na području Goražda i Sarajeva, lišili slobode osumnjičene, Merkez Ibru, advokata, Hurić Ešefa, policijski službenik, zaposlen na mjestu Komesara polic

Ovi osumnjičeni su pod istragom u dva predmeta Tužilaštva BiH, a osumnjičeni su da su kao visoki dužnosnici policijskih i vojnih struktura, počinili ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Goražda, tijekom 1992. i 1993. godine.

Navedeni su pod istragom i osumnjičeni su da su, Merkez Ibro i Hurić Ešef, u svojstvu zapovjednika SJB Goražde, učestvovali u realizaciji zapovjedi Predsjedništva Skupštine opštine (SO) Goražde i njenog predsjednika, o koncentraciji srpskog stanovništva koje živi na području Goražda i razoružanju sela Bučje, te učestvovali u protivzakonitom zatvaranju stanovništva srpske nacionalnosti u prostorijama MUP-a u Goraždu.

Oni su osumnjičeni da su planirali, zapovjedili, počinili, pomagali i učestvovali u protivzakonitom zatočenju više od 100 osoba srpske nacionalnosti, oba pola i različitih starosnih grupa, među kojima su bila i djeca, koje su pripadnici policije i SJB nezakonito zatvorili u prostorije Policijske stanice, kao i u drugim objektima.

Zatočeni civili su u navedenim objektima držani u nečovječnim uslovima više mjeseci, sve do 1993. godine, više desetina osoba boravilo je u jednoj prostoriji, čime im je nanesena velika tjelesna i duševna patnja, a kao posljedica zatočenja, loših uslova i nepružanja pomoći, dvije osobe su smrtno stradale.

Kao posljedica navedenih zločina, desilo se trajno raseljenje srpskog civilnog stanovništva sa navedenog područja.

Ovi osumnjičeni pod istragom su zbog kaznenog djela-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH,

Osumnjičeni Sejdić Ahmet, Ahmet Sejdić tereti se da je za vrijeme rata u BiH, na teritoriji opštine Rudo, Višegrad i Goražde, u vremenskom razdoblju od početka mjeseca jula 1992. godine do sredine mjeseca februara 1993. godine, u svojstvu zapovjednika Prve višegradske brigade Armije BiH, zajedno sa drugim pripadnicima Armije BiH, kršeći pravila međunarodnog prava, naredio, podstrekavao, pomagao, učinio ili na drugi način sudjelovao u pripremanju, pomaganju i učinjenju protuzakonitog zatvaranja, preseljenja i raseljenja, namjernog nanošenja snažne tjelesne i duševne boli ili patnje (mučenja) i nečovječnog postupanju prema više desetina civila srpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima Vojske RS.

Kao posljedica počinjenih zločina, nastupila je smrt više osoba.

On je osumnjičen da iako je znao ili mogao znati, nije spriječio ili kaznio njemu podređene osobe u namjernom nanošenju snažne tjelesne i duševne boli ili patnje (mučenju) i nečovječnom postupanju prema tim civilima i ratnim zarobljenicima i pljačkanju imovine civila.

Sejdić Ahmet osumnjičen je za kaznena djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članaka 173. i 175. KZ BiH.

U ovim predmetima realizirana je značajna saradnja sa MUP-om RS, CJB Istočno Sarajevo, a u okviru predmeta protiv Ahmeta Sejdića, realizovana je značajna saradnja Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni će biti predati postupajućim tužiocima, koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )