FOTO: null

Povodom obilježavanja 100-te godišnjice Prvog svjetskog rata, sinoć je u Galeriji Centra za kulturu otvorena foto izložba posvećena ratnom podvigu Rusa i Srba tokom Prvog svjetskog rata. Organizator izložbe fotografija ruskih autora "Da ustane sva Rusija

Izložba govori o prijateljstvu srpskog i ruskog naroda, koje je tradicionalno i bratsko, a izvori za izložbenu građu su muzeji i arhivi Sankt Peterburga, Državni arhiv Ruske Federacije iz Moskve, kao i brojne privatne kolekcije.

Predsjednik udruženja "Zavet" Savo Cvjetinović rekao je novinarima da je izloženo 80 fotografija koje su dio velike izložbe koja je prošle godine postavljena u Sankt Peterburgu povodom stote godišnjice Velikog rata.

Prije Bijeljine, izložba je prikazana u Beogradu i Banjaluci, a na proljeće naredne godine biće postavljena u Solunu.

Ekspozicija se sastoji od nekoliko tematskih dijelova: objavljivanje rata (manifesti ruskog imperatora Nikolaja II, političke akcije i demonstracije u Sankt-Peterburgu); rat na kopnu (pješadija, artiljerija, konjica); rat na moru i u vazduhu (vojna avijacija i flota); organizacija medicinske pomoći na frontovima i u pozadini

Cvjetinović je istakao važnost izloženog Manifesta imperatora Nikolaja Drugog o objavi rata Austro-ugarskoj i Njemačkoj koji govori o potrebi i obavezi Rusije da zašiti slovenski i srpski narod na Balkanu, što je razlog ulaska Rusije u rat.

Srpsko-ruska zajednica "Zavet" djeluje u Rusiji, Srbiji i Republici Srpskoj s ciljem jačanja veza srpskog i ruskog naroda.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )