FOTO: null

Siniša Budimir bavi se freskopisanjem i ikonopisom, uglavnom vizantijskog stila, već 20-tak godina, a do sada je radio freskopis i ikonopis u brojnim pravoslavnim hramovima.

Osim freskopisa i ikonopisa, koji radi samostalno ili po potrebi sa ekipom, radi i pozlaćivanje ikona i ukrasnih segmenata u unutrašnjosti hramova. 

-  Osim ikona u hramovina, radim slavske i ostale ikone po narudžbi, rekao je Budimir za InfoBijeljina, napominjući da se freskopis i ikonopis podrazumijevaju kao živopis.  

„Jedna je najljepših definicija živopisa po meni, je‚ Svetim dobrom ukrasiti hram. Lično za mene, učestvovanje u živopisu pruža čovjeku jedan prelijep osjećaj“, ističe Budimir.  

Prema njegovim riječima, saznanje da će iza čovjeka ostati neki trag, pisani ili neke druge vrste, predstavlja zadovoljstvo, ali i odgovornost da se čovjek tome maksimalno posveti i da to uradi na najbolji mogući način, koliko to dozvoljavaju njegove sposobnosti. Freskopis, kako kaže, u nekom hramu može da traje mjesecima, pa čak i godinama u zavosnosti da li je u pitanju veći ili manji hram.  

„Jedan od bitnih preduslova za rad na živopisu je crkvenost osobe koja se bavi ovim poslom, kao i poznavanje Svetog pisma, naglasio je Budimir. On je rekao da u radu postoje  neka pravila i kanoni, koji su korisni, ali kojih se, kako kaže, „ne treba striktno držati“. 

– Tu mislim na slobodu slikarskog izražavanja, rekao je Budimir, dodajući da svaki freskopisac treba da ima neki lični pečat. Budimir trenutno oslikava hram Svetog Sisoja, na obroncima Majevice u selu Mačkovac. U pitanju je svetinja nedavno obnovljena, a datira iz 18. vijeka. Srušena je tokom Drugog svjetskog rata od strane Ustaša, a ponovna izgradnja je počela prije nekoliko godina. 

–  Rad na freskopisu u ovom hramu, koji se inače smatra najstarijim hramom na Majevici, priveden je kraju. Osvećenje bi trebalo da bude u toku ove godine. On ističe da je za freskopisanje i ikonopisanje bitan talenat, ali i posvećenost. Radna temperatura tokom rada u hramu  ne bi trebalo da bude ispod deset stepeni Celzijusa jer je neophodno da zidovi ne budu vlažni zbog boja koje se koriste. Kvalitetan materijal za freskopis i ikonopis uglavnom se nabavlja van granica BiH i Republike Srpske.  

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )