FOTO: null

Samo jedan od šest sindikata u "Željeznicama RS" (ŽRS) nije prihvatio ponudu kolegijuma uprave ovog preduzeća da dug od 20 miliona prema radnicima bude isplaćen u naredne dvije godine ukoliko im oproste kamate i povuku tužbe za isplatu toplog obroka i reg

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa "Željeznica RS" Simo Cvjetković kaže da bi ovo mogla biti klopka za radnike jer je ponuda došla od kolegijuma i kao takva nema nikakva pravna dejstva jer ne dolazi od kompletne uprave.  U slučaju da tempo isplata ne bude poštovan ili da dođe do smjene rukovodstva uprave, kaže on, radnici neće imati kome da se žale, a neka nova lica koja bi sjela u funkcionerske fotelje, ne bi bila obavezna da poštuju dogovor.


Mjesečne rate

- Ne možemo prihvatiti prijedlog sporazuma pet sindikata i kolegijuma koji uopšte nije ovlašćen da išta nudi. Ne možemo se odreći kamata i prihvatiti isplatu u roku od dvije godine. Prethodno rukovodstvo mora da snosi odgovornost za stanje u firmi i da konačno bude utvrđeno koliko se kome duguje. Isto važi i za sadašnje rukovodstvo. Vjerovali ili ne, iznosi koji se spominju samo su paušalni jer niko ne zna tačan iznos koji duguju radnicima, ni ukupan, ni pojedinačan - kaže Cvjetković

Uprava "Željeznica RS" prvobitno je najavila da će isplata duga od oko 20 miliona maraka trajati pet godina u mjesečnim ratama. Ako bi pristali na ponuđeno, radnici bi morali da se odreknu kamata i povuku tužbe za višemilionsku nadoknadu za topli obrok i regres. S obzirom na nedostatak sredstava, uprava je ponudila da isplata prve rate krene od januara naredne godine.

- Konačni rok za izmirenje duga, broj rata, vrijeme dospijeća pojedinih rata biće usaglašen naknadno. Vodiće se računa o finansijskom stanju poslodavca i ekonomskim prilikama u RS - rekli su u "Željeznicama RS".

Radnici nisu pristali na ovo i postavili su ultimatum u smislu da prva rata mora biti isplaćena već ovog ljeta, a da dug u cijelosti bude izmiren za dvije godine na što su pristali predstavnici pet od šest sindikata.

Odricanje od kamata, dugovanja "Željeznica RS" smanjilo bi čak za šest miliona, a radnicima bi uz redovnu platu bilo isplaćivano još po 200 KM. 

Advokat "Željeznica RS" Branislav Cvijanović kaže da ovdje nije riječ o nekom značajnom raskolu među sindikatima. Iako postoje različita mišljenja, kaže on, bez obzira na stavove sindikalnih vođa treba imati u vidu da svaki radnik pojedinačno treba da odlučuje o svojim pravima.


Sastanak sa direktorom

- Sindikalne vođe će eventualno prenijeti radnicima kakav je njihov stav povodom određenog razgovora sa predstavnicima uprave, ali u krajnjoj liniji, svaki radnik odlučuje sam za sebe jer nije riječ o kolektivnim tužbama već o pojedinačnim - rekao je on.

Iako smo pokušali da dobijemo izjavu od generalnog direktora Dragana Savanovića, on se nije javljao na telefon. Njegov sastanak sa radnicima je najavljen i trebalo bi da uslijedi tokom ove sedmice.

Prethodno, on je radnike otvorenim pismom zamolio da odustanu od tužbi zbog čega je određen broj njih došao da protestuje u banjalučki park "Mladen Stojanović". Više od 1.700 radnika tužilo je "Željeznice RS" zbog neisplaćenog regresa i razlike toplog obroka, a zaključno sa prošlom godinom, firma je u minusu čak 34 miliona KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )