FOTO: InfoBijeljina

Sindikalna organizacija RiTE Ugljevik dostavila je Prijedlog kolektivnog ugovora kojim je predviđeno značajno smanjivanje prava radnika, odnosno znatno niži koeficijenti u odnosu na ranije, navodi se u saopštenju koje je uprava RiTE Ugljevik uputila radnicima preduzeća.

Kako se navodi u saopštenju, nakon što se Sindikalna organizacija nije odazvala na pregovore oko sadržine Kolektivnog ugovora, uputili su skandalozan Prijedlog.

„Upravi je 15.4.2021. dostavljen prijedlog pojedinačnog Kolektivnog ugovora na nivou Preduzeća kojim je predloženo značajno smanjivanje prava radnika iz radnog odnosa, tačnije predloženi su značajno niži koeficijenti u odnosu na koeficijente iz ranije važećeg kolektivnog ugovora“, navodi se u saopštenju.
 
Kako objašnjavaju iz Uprave RiTE Ugljevik, kroz ta smanjenja koeficijenata po ovom prijedlogu Kolektivnog ugovora plata svih radnika bi na mjesečnom nivou bila niža između 100 i 200 konvertabilnh maraka.
 
„Primjera radi, za petu grupu složenosti poslova umjesto dosadašnjeg raspona 4,70-6,90, Sindikat je predložio koeficijent u rasponu od 4,01-6,20, a za šestu grupu složenosti umjesto 5,20-7,20 predloženo je 4,51-6,40. To znači da bi najveći broj radnika preduzeća ( rukovaoci mehanizacije, bravari, brigadiri, zavarivači, vođe smijena…) trebalo da imaju manju platu za sto ili dvjesta maraka“, navodi se u saopštenju Uprave RiTE Ugljevik.
 
Istim Prijedlogom kolektivnog ugovora, koji je dostavila Sindikalna organizacija, pored smanjenja plate, predloženo je i smanjenje prava iz radnog odnosa.

„Iz navedenih razloga, za Upravu preduzeća, predloženi kolektivni ugovor nije prihvatljiv. Uprava RiTE Ugljevik obavještava radnike da će u narednom periodu preduzeti aktivnosti na izradi Pravilnika o radu, kojim će biti definisan isti nivo pojedinačnih i kolektivnih prava iz radnog odnosa za radnike Preduzeća, kao što je to bilo definisano ranije važećim Kolektivnim ugovorom sa izmjenama i dopunama, kao i prava “proizvodnih radnika” koja su bila na snazi posljednjih mjeseci“, navodi se u saopštenju.
 
U saopštenju se ističe da usvajanjem Pravilnika o radu ni na koji način neće biti spriječena mogućnost zaključivanja Kolektivnog ugovora na nivou Elektroprivrede Republike Srpske, jer će u slučaju njegovog zaključivanja Pravilnik o radu biti stavljen van snage.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )