FOTO: null

Sindikat medija i grafičara Republike Srpske kao i sindikalne organizacije u okviru ovog sindikata pojedinačno uputiće narednih dana poziv za otvaranje pregovora o zaključivanju posebnog i pojedinačnih kolektivnih ugovora.

Poziv će biti upućen Udruženju poslodavaca grafičke i informativne djelatnosti, kinematografije, proizvodnje celuloze, papira i proizvoda od papira Republike Srpske, te pojedinačno poslodavcima u oblasti medija i grafičke djelatnosti. 

Ovakav zaključak donesen je na sjednici Republičkog odbora Sindikata medija i grafičara Republike Srpske, kao i na sastanku članova ovog najvišeg organa granskog sindikata sa predstavnicima sindikalnih organizacija koji su održani juče i danas na Borju kod Teslića. 

"Sindikat medija i grafičara Republike Srpke smatra da je otvaranje pregovora neohodno kako bi se preciznije definisale odredbe novog Zakona o radu i izbjegle zloupotrebe i pogrešna tumačenja, te tako zaštitio položaj radnika, ali i savjesnih poslodavaca", saopšteno je iz ovog sindikata. 

Prema prvim podacima sindikata, pojedini poslodavci u oblasti medija i grafičara već krše novi Zakon o radu i loš položaj radnika u ovoj oblasti dodatno narušavaju isplaćivanjem minulog rada po 0,3 odsto, iako bi još trebalo isplaćivati minuli rad po osnovi 0,5 odsto, zatim najavljivanjem da pauza radnicima neće biti plaćena, iako Zakon drugačije predviđa, te drugim zloupotrebama i pritiscima na radnike. 

"Ovakvi poslodavci narušavaju ugled onih koji poštuju zakone i podzakonske akte zbog čega Sindikat medija i grafičara Republike Srpske smatra da bi zaključivanje kolektivnih ugovora bilo dobro za same poslodavce koji žele da se izdvoje od negativnih primjera u svojoj branši, a samim tim i da ukažu na postojanje za njih nelojalne konkurencije na tržištu", navodi se u saopštenju. 

Iz Sindikata poručuju da bi definisanje cijene rada, koeficijenata za zaposlene, naknada za prevoz i topli obrok, kao i drugih naknada i korištenje plaćenog i neplaćenog odsustva, broja prekovremenih sati i drugih pitanja bitnih za poziciju radnika u medijima i grafičkoj djelatnosti smanjilo nezadovoljstvo među radnicima zbog donošenja novog Zakona o radu i u konačnom poboljšalo i položaj, ali i produktivnost radnika na radnom mjestu.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )