FOTO: null

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske traži od resornog ministarstva da prema svim prosvjetnim i radnicima u institucijama kulture budu potpuno izmirena dugovanja, koja se odnose na naknade za prevoz, rođenje djeteta i smrtni slučaj u por

Predsjednik Sindikata Dragan Gnjatić rekao je da će Sindikat, ukoliko dugovanja ne budu isplaćena, razmotriti situaciju i mogućnost sindikalnog djelovanja u septembru. 

"Insistiramo da to mora biti regulisano što prije, pogotovo jer vidimo da kod ostalih budžetskih korisnika nema takvih dugovanja", istakao je Gnjatić poslije sjednice Izvršnog odbora Sindikata u Banjaluci. 

On je naveo da resorno ministarstvo nije dobro koncipiralo budžet na ovim stavkama, pogotovo što prosvjetni radnici u odnosu na ostale budžetske korisnike imaju mnogo manja prava u kolektivnom ugovoru za prethodni period. 

Govoreći o zaključivanju novog posebnog kolektivnog ugovora, Gnjatić je rekao da sindikat insistira da u njemu budu ujednačena prava kod svih korisnika budžeta. 

Kada je riječ o nedavnoj odluci Vlade Republike Srpske o utvrđivanju uvećanja plate, visine primanja po osnovu rada i visine pomoći radniku, Gnjatić je rekao da je sindikat konstatovao da je to odluka "o umanjenju određenih davanja", a ne o povećanju plate. 

Gnjatić je pozvao Vladu Republike Srpske da se što prije dođe do dogovora i da se potpiše opšti kolektivni ugovor u kojem će radnička prava biti sačuvana. 

Član Republičkog i Izvršnog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske za visoko obrazovanje Dimitrije Ćeranić upozorio je da se godinama unazad iz budžeta Srpske ne isplaćuju naknade za zaposlene u oblasti visokog obrazovanja, koje im pripadaju po kolektivnom ugovoru i Zakonu o radu. 

"Ništa od tih naknada nije isplaćivano u visokom obrazovanju, osim onim fakultetima koji su imali vlastite prihode. Po našim tužbama na izvršenje dolaze presude fakultetima da plate, iako je to obaveza budžeta Srpske", istakao je Ćeranić. 

Ćeranić je pozvao da se pod hitno potpiše posebni kolektivni ugovor za zaposlene u obrazovanju, nauci i kulturi Republike Srpske jer se u njemu sadrži većina prava iz rada ove kategorije zaposlenih. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )