FOTO: InfoBijeljina

Položaj radnika u građevinarstvu u Republici Srpskoj je težak i ovaj sektor je konstantno suočen sa odlivom radne snage, kažu u granskom Sindikatu građevinarstva.

Građevinac sa srednjom stručnom spremom radi za 450 maraka, a radnici su ostavljeni na milost i nemilost poslodavaca. Veliki problem je, kažu, zaštita na radu i odlazak kvalifikovanih radnika.

Prosječna plata u građevinskom sektoru je 630, a u komunalnom 736 maraka, ali u taj prosjek ulaze i plate direktora, rukovodstva, tako da to nije stvarno stanje, naglašavaju u Sindikatu građevinarstva. Zbog nepostojanja kolektivnog ugovora nisu regulisane ni plate, ostale naknade i davanja.

- I sve ostale naknade i davanja, kao što su regres, prekovremeni rad, rad na praznike i rad noću, nisu regulisani s obzirom da nemamo potpisan granski kolektivni ugovor i u građevinskom sektoru radnici su ostavljeni na mislost i nemilost dobrih i loših poslodavaca - tvrdi Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno komunalnih djelatnosti Republike Srpske.

Za radnike u ovom sektoru problem je zaštita i uslovi na radu, pogotovo po ekstremnoj vrućini. Ta praksa ponavlja se iz godine u godinu.

Problem je i odlazak kvalifikovane radne snage u inostranstvo, jer su tamo kud i kamo veće zarade za isti posao koji radnici ovdje obavljaju. Sektor komunalnih djelatnosti ima granski kolektivni ugovor, ali je on davno prevaziđen.

- Međutim, ni to nije trglo poslodavce da radnicima povećaju plate i da na taj način pokušaju da zadržimo ljude u Republici Srpskoj - dodaje Vrbačićeva.

Takođe, u Institutu za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske radnicima godinama nisu uplaćeni doprinosi i sedam plata. Upravo to je, kažu, razlog odlaska radno-sposobnih iz ove ustanove.

- Radnika je bilo 140, prije pola godine, a sad ih ima manje od 70. Otišli su u druge firme - ističe Silvana Radulović,  predsjednik Sindikalne organizacije Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.  

Sindikat poziva udruženja poslodavaca na pregovore 2. septembra kako bi pokušali da dogovore granski kolektivni ugovor u oblasti građevinarstva. Kada je riječ o komunalnom sektoru, traži se izmijena postojećeg kolektivnog ugovora u dijelu koji se odnosi na plate i ostala primanja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )