FOTO: pixabay

Postoje stvari koje su očekivane da budu različite kada su u pitanju žene i muškarci, kao što je pubertet, menstrualni ciklus, maljavost po licu ili mogućnost rađanja, ali postoji i razlika u načinu doživljavanja medicinskih promjena.

Muškarci i žene imaju jedinstvene simptome dijabetesa zbog različitih hormona. Kod žena dijabetes može da se manifestuje u obliku infekcija i hormonalnih neravnoteža koje često utiču na reproduktivni sistem.

Simptomi jedinstveni za žene

Iako je dijabetes stanje koje utiče na nivo šećera u krvi, pojavljuje se u ženskom tijelu na, možda neočekivane načine kao što je recimo u reproduktivnim organima. Dijabetes može da poveća nivo hormona, što objašnjava zašto može da ima uticaj na reproduktivne organe.

Iako ove situacije nisu siguran znak da imate dijabetes, to bi ipak mogli biti rani znakovi upozorenja.

Vaginalna infekcija

Ako osjetite peckanje oko vagine, bol tokom polnih odnosa ili prilikom mokrenja, primjetite bilo kakav osip, mogla bi biti u pitanju infekcija.To se može dogoditi kada je tijelo preopterećeno šećerom u krvi, a ako se vraća više puta u roku od godinu dana, to bi mogao biti simptom većeg problema poput dijabetesa.

Infekcija mokraćnih puteva

Dijabetes često utiče na prirodnu sposobnost imunološkog sistema da se bori protiv infekcije. Takođe, može dovesti do potpunog pražnjenja bešike, što ponekad dovodi do infekcije mokraćnih puteva kod žena.

Sindrom policističnih jajnika

Budući da sindrom policističkih jajnika može tijelu da oteža kvalitetno korišćenje insulina, on može biti i faktor rizika za dijabetes, posebno kod žena starijih od 40 godina.

Simptomi kod žena i muškaraca

Neki simptomi dijabetesa su podjednaki kod muškaraca i žena. Za dijabetes tipa 1 uobičajeno se pojavljuju u djetinjstvu, ali za tip 2 mogu da se manifestuju i u starijoj dobi. Ono na šta bi trebalo obratiti pažnju su: učestalo mokrenje, stalna glad ili žeđ, pretjeran umor, ukočenost u rukama ili nogama, zamagljen vid, ekstremno mršavljenje.

Pogotovo za osobe sa dijabetesom tipa 2, ovi simptomi mogu doći veoma sporo i onda ih je teško uočiti. Ako znate da imate porodičnu anamnezu ili ako vam je dijagnostifikovan predijabetes, pažljivo pratite nivo šećera u krvi i zatražite češće kontrole kod ljekara. Ukoliko se otkrije na vrijeme, stanje se može brzo liječiti, a u zavisnosti od vrste dijabetesa, moguće je i poništiti njegove učinke.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )