FOTO: null

U Semberiji je ovogodišnja sezona svinjokolja kasnila zbog visokih temperatura tokom novembra. Cena svinja debeljaka je ove jeseni prihvatljiva, kažu kupci, koji se češće opredeljuju za ovakvu pripremu mesa za zimu.

Veterinari apeluju da se meso obavezno meso kontroliše kako bi se izbegla svaka mogućnost zaraze trihinelom a  veterinarski inspektori pojačali su kontrolu prodaju u mesnicama kako zaraženo meso ne bi došlo na trpezu. 

Kilogram svinja, težine od 120 do 250 kilograma, prodaje se po ceni od 2 do 3 marke po kilogramu, dok su prasići nešto skuplji.

– Nemam dileme. Kupim svinju, mesari mi je urede. Imam svoje suvo meso, slaninu, čvarke. Domaće je i lepše i zdravije - kaže Bijeljinac Dejan Lazarević. 

Mesari se sa druge strane žale da je cena niska  i da im veliki problem predstavljaju uvoznici koji u velikoj meri obaraju cenu mesa. 

– Kilogram bi morao da bude oko 4 marke i tada bi imali računicu. Opala nam je prodaja mesa u mesnicama ali to je uobičajeno za ovaj period godine - kaže mesar Dušan Jovanović. 

Uprkos deratizaciji koja se u Semberiji redovno vrši poslednjih godina,  broj glodara, koji su glavni prenosioci ove zarazne bolesti  nije se  smanjio, te iz Veterinarske stanice  apeluju na stanovništvo da i dalje obavezno pregledaju meso. Podsećaju da se na analizu nosi korijen dijafragme, odnosno mišić koji razdvaja trbušnu od grudne šupljine i naglašavaju da iako je trihinela u stagnaciji, ova nimalo bezazlena bolest po zdravlje ljudi nije iskorenjena. U većini semberskih vetrinarskih stanica pregled mesa na trihinelu košta od 10 do 15 KM. 

Najveći problem u prošloj godini izazvala je konzumacija zaraženog mesa divlje svinje. Iz Veterinarske inspekcije grada Bijeljina apeluju da lovci  pregledaju izlovljenu divljač. 


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )