FOTO: null

Privremeni upravnik „Bobar banke“ Savo Ševaljević rekao je danas za poslovni portalCAPITAL.ba da je ukupan kapital „Bobar banke“ veći od obaveza prema deponentima i to je dobra vijest za sve one koji imaju svoje depozite u ovoj banci.

– Funkcioniše samo žiralno plaćanje, a šalteri još dugo neće biti otvoreni

– Zainteresovani fondovi za dokapitalizaciju Bobar banke

– Nema podataka koliko je depozita iznad osigurane sume od 50.000 KM

– Nema komentar na nezvanične informacije da u trezoru banke fale milionski iznosi

– Prijedlog mjera pred akcionarima do kraja godine

Ševaljević kaže da je Bobar banka od danas osposobljena za žiralni dio plaćanja, dok šalteri još uvijek nisu otvoreni i za to će trebati još vremena.

Žiralni dio poslovanja će od sada ići normalno, a pripremamo se i za otvaranje šalterskog poslovanja, ali to sigurno neće biti ubrzo. Važno je da smo na vrijeme isplatu penzija prebacili na Novu banku. Pregovaramo oko mogućnosti revitalizacije banke i to je moj najvažniji zadatak u ovom trenutku“, rekao je Ševaljević.

On je potvrdio da ima zainteresovanih fondova za dokapitalizaciju Bobar banke, ali ako se akcionari odluče za tu varijantu, uz saglasnosti Agencije, sve će biti urađeno po zakonskoj proceduri i transparentno.

Privremeni upravnik je apelovao na sve vlasnike depozita u Bobar banci da budu strpljivi, ponavljajući da su njihovi depoziti do 50.000 KM osigurani kod Agencije za osiguranje depozita.

Svi depoziti u iznosu do 50.000 KM biće isplaćeni u zakonskim rokovima. Ukoliko bi, eventualno, propao aranžman o revitalizaciji Bobar banke, u tom slučaju bi se išlo na njenu likvidaciju“, istakao je Ševaljević.

Nema podataka koliko je depozita i računa većih od 50.000 KM

Ševaljević kaže da zbog prezauzetosti još uvijek nije utvrdio koliko je vlasnika depozita u Bobar banci sa iznosima do 50.000 KM, koliko je blokirano računa pravnih lica, niti stanje na nihovih računima.

Pravna lica koja su Bobar banku izabrali za glavnu banku, sada imaju dodatni problem. Pored toga što su im blokirana sredstva, kažu za CAPITAL sve uplate na njihov račun Bobar banka uredno prihvata. Strahuju da će ostati i bez novca koji je uplaćen nakon uvođenja privremene uprave.

Ševaljević je potvrdio da se prihvataju uplate na račune, ali kaže da će sva sredstava uplaćena na račune Bobar banke nakon 27. novembra, kada je uvedena privremena uprava, biti u potpunosti priznata i za njih vlasnici računa ne treba da brinu.

Pitanje da li su tačne nezvanične informacije da u trezoru Bobar banke nedostaju milionski iznosi, Ševaljević je odbio da komentariše jer kaže za to nije kompetentan, smatrajući da je to u strogoj nadležnost Agencije za bankarstvo RS.

Ševaljević je najavio da će pred akcionare Bobar banke sa prijedlogom i planom revitalizacije izaći najdalje do kraja decembra. On kaže da je najlakše zatvoriti banku, ali želi da učini maksimalan napor da se ona revitalizuje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )