FOTO: null

Privremeni upravnik Bobar banke Savo Ševaljević najavio je da će Agenciji za bankarstvo Republike Srpske do 20. decembra podnijeti izvještaj s ciljem ubrzanja procesa rješavanja stanja u ovoj banci.

Ševaljević je rekao da banka radi, da bezgotovinsko plaćanje radi, ali ne i šalteri, jer su blokirani depoziti. 

On je za Alternativnu televiziju rekao da građani svoje depozite mogu podići na šalterima drugih banaka, gdje će otvoriti tekući račun na koji će im biti prebačena sredstva. 

Ševaljević je podsjetio da će penzioneri uz ličnu kartu moći da podignu penzije u Novoj banci. 

On je naglasio da je napravljen program rada i da se prvo mora napraviti čišćenje aktive, odnosno gubitaka, a to su krediti iz E kategorije. 

"Moram da izvršim i rezervisanja da bih napravio bilansnu poziciju kako bih znao šta da predložim Agenciji. S druge strane, aktivnost koju vodim jeste da od akcionara tražim dodatna sredstva da bismo mogli dovesti banku u punu funkciju ako postoji mogućnost njene dokapitalizacije i funkcionisanja u punom kapacitetu", kaže Ševaljević i dodaje da je potrebno uraditi i popis imovine. 

On nije mogao reći da li je za Bobar banku najizglednije rješenje likvidacija, kao ni koliko novca u ovoj banci imaju institucije Srpske. "Likvidacija je jedna od solucija, ali bilo bi grubo da to kategorički tvrdim. U ponedjeljak ću da tražim od glavnih akcionara da se izjasne da li imaju mogućnost da dokapitalizuju banku", rekao je Ševaljević. 

On je napomenuo da je u Bobar banci zaposleno oko 200 radnika i da će u slučaju likvidacije banke radna mjesta biti ugašena, te ocijenio da se moglo i ranije reagovati na situaciju u Bobar banci. 

Agencija za bankarstvo Republike Srpske odredila je 27. novembra u Bobar banci privremenog upravnika, koji je obavezan da u roku od 60 dana od dana imenovanja predloži mjere iz Zakona o bankama. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )