FOTO: krenizdravo.rtl.hr

U većini slučajeva osjećaj vrtoglavice proizlazi iz problema s unutrašnjim uhom, odnosno centrom za ravnotežu. Ako često imate vrtoglavice, važno je javiti se doktoru kako biste saznali koji je tačan uzrok vrtoglavice, a kao prva pomoć mogu vam poslužiti ove tehnike.

Otkrijte koje uho uzrokuje vrtoglavicu

Sjednite na krevet i to u položaj zbog kojeg će vam glava visiti s ruba kada legnete. Okrenite glavu na desnu stranu, a zatim brzo legnite. Pričekajte malo i vidite osjećate li vrtoglavicu. Vratite se u sjedeći položaj i isto ponovite na drugoj strani.

Ako osjećate vrtoglavicu kada glavu okrenete na desnu stranu, to znači da je vaše desno uho uzrok vrtoglavice.

Kako spriječiti vrtoglavicu

1. Pokušajte sa zahvatom "Semont"

Sjednite na ivicu kreveta i okrenite glavu pod uglom od 45 stepeni i to u smjeru "dobrog uha". Zatim naglo okrenite glavu na drugu stranu i lezite na stranu "lošeg uha", odnosno onog koji uzrokuje vrtoglavicu, tako da vam glava visi s kreveta. Ostanite u toj poziciji nekoliko minuta, a zatim brzo lezite na stranu vašeg "dobrog uha" i u toj poziciji takođe ostanite nekoliko minuta. Polako se vratite u početni položaj i opustite se.

2. Napravite zahvat "Gufoni"

Sjednite na sto tako da vam noge vise prema podu. Brzo nagnite glavu prema "dobrom uhu" i lezite na sto te pričekajte da se vrtoglavica zaustavi, pritom gledajući ravno. Zatim okrenite glavu za 90 stepeni prema stolu i pričekajte 30 sekundi. Vratite se u sjedeći položaj brzim pokretom.

3. Izvršite zahvat "Epley"

Sjednite na krevet i stavite jastuk iza sebe tako da kad legnete na leđa, jastuk bude ispod ramena. Okrenite glavu na stranu "lošeg uha" pod uglom od 45 stepeni i brzo lezite i ostanite u tom položaju 30 sekundi. Zatim okrenite glavu na stranu "dobrog uha", pričekajte 30 sekundi, a zatim prebacite cijelo tijelo u tom smjeru. U ovom položaju takođe ostanite 30 sekundi, a zatim polako sjednite i opustite se nekoliko minuta.

4. Nanesite pritisak na zglob

Perikard ili P6 nalazi se na vašoj unutrašnjoj podlaktici, tri širine prsta ispod zgloba između dvije tetive. Stimulišite ovo područje četiri-pet sekundi da biste smanjili vrtoglavicu.

5. Pritisnite točku unutrašnjeg uha na vašem stopalu

Ova mala tačka smještena je na vrhu vašeg stopala između četvrtog i malog nožnog prsta.

Da biste smanjili vrtoglavicu, lupkajte kažiprstom 30 sekundi i masirajte ovu tačku na oba stopala.

6. Gledajte u jednu tačku

Gledajte ravno ispred sebe i koncentrišite se na mali obojeni kvadrat ili tačku koja se nalazi u nivou očiju ispred vas. Koncentrišite se na ovo mjesto i pričekajte da vam se vrtoglavica zaustavi. Održavajući pogled na meti, počnite polako pomicati glavu s jedne na drugu stranu postepeno povećavajući brzinu pokreta glave. Ali ako počnete osjećati vrtoglavicu, usporite. Nastavite pomicati glavu cijeli minut.

Upozorenje: Ako vam se vrtoglavica pogorša dok radite ove vježbe, odmah prestanite i posavjetujte se s ljekarom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )