FOTO: null

Postoji nekoliko načina da se riješite nadutosti i osjetite ogromno olakšanje. Osim toga, smanjićete obim struka za nekoliko centimetara. Za to postoji sedam načina, prenosi Daily mail.

1. Izbjegavajte hranu koja nadima 

Suzdržite se od mahunarki, luka, brokolija, kupusa i ostale hrane koja izaziva nadutost. Umjesto toga jedite jabuke, kruške i dinje jer su bogate pektinom koji ima blagotvorno dejstvo na varenje. Banane, kivi i jagode takođe su dobar izbor, s obzirom na to da sadrže visoke nivoe kalijuma koji djeluje kao diuretik i povećava količinu soli u mokraći. To je dobra vijest jer višak soli može da izazove zadržavanje vode u tankom crijevu. 

2. Izbjegavajte žvakače gume 

Gume za žvakanje sadrže ksilitol, sorbitol ili manitol, koji povećavaju proizvodnju gasova u digestivnom traktu. 

3. Smanjite unos mliječnih proizvoda 

Jedan od glavnih simptoma netolerancije na laktozu je nadutost. Postoji mnogo alternativa mliječnim proizvodima poput pirinčanog ili kokosovog mlijeka. Smanjite i količinu proizvoda od pšenice. 

4. Uzimajte probiotike 

Odlični su ne samo za varenje (smanjuju proizvodnju gasova i regulišu bakterijsku neravnotežu u crijevima), već i za poboljšanje raspoloženja i podsticanje imuniteta. 

5. Opustite se 

Stres uzrokuje povišenu proizvodnju kortizola i adrenalina, što može da dovede do nadutosti. 

6. Ne pričajte dok jedete 

Gutanje vazduha uzrokuje nadutost.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )