FOTO: null

Četnički vojvoda i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj kazao je za Klix.ba kako danas nema namjeru posjetiti Bosnu i Hercegovinu, ali da će narednih dana definitivno „banuti“ na teritoriju Republike Srpske.

Šešelj je kazao kako je njegova posjeta BiH mogla biti i danas, ali da do toga nije došlo. Kako nam je rekao, delegacija Srpske radikalne stranke već je bez njega stigla u Bratunac.

"Ja planiram ovih dana da banem negdje na području Republike Srpske, dakle iznenada da dođem. Ne sumnjam da će me hapsiti i isporučivati, ali tu nema pravnog osnova. Ne može sada važiti zabrana iz 1998. godine koju je donio Carlos Westendorp. Od toga je prošlo 18 godina", rekao je Šešelj. 

On je još jednom podvukao kako definitivno narednih dana planira posjetiti BiH, ali da neće unaprijed govoriti kada i gdje. 

"Granična policija BiH vjerovatno će dobiti nalog da mi zabrani ulazak ili da me privede, ali može se desiti negdje i da ne postupe tako...", poručio je Šešelj. 

On je negirao pisanja medija da bi u našu zemlju mogao doći "prerušen" ističući kako ne zna u koga bi se mogao prerušiti. 

"Neću se prerušiti, ali ću sigurno banuti negdje", zaključio je Šešelj. 

Podsjećamo, mediji u BiH i regionu ovih dana pisali su da je moguće da Šešelj danas dođe u Bratunac kako bi odao počast srpskim žrtvama. Na ovu najavu reagovao je i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je kazao kako će lider srpskih radikala biti uhapšen ako ilegalno uđe na teritoriji BiH. 

U aprilu ove godine visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko izjavio je da je Vojislavu Šešelju, prema ranijim odlukama visokih predstavnika, zabranjen ulazak u BiH.

"Postoji odluka iz 1998. godine, tadašnjeg visokog predstavnika Carlosa Westendorpa, kojom se Šešelju zabranjuje ulazak u BiH. Tu odluku potvrdio je i bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown i ona je još na snazi", rekao je Inzko.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )