FOTO: infobijeljina.com

Poljoprivredne mašine bruje na semberskim njivama. Nekadašnji optimalni rok od 10. do 25. oktobra pomjeren je do prve dekade novembra, ali većina ratara koristi tople i sunčane miholjske dane da pšenicom i ječmom zasije oranice.

Drago Tomić iz Amajlija hljebnim žitom posijaće ove jeseni od 35 do 40 hektara.

- Uslovi za sjetvu odlični. Lani je zemljište bilo suvo i teško za obradu, a ove jeseni situacija je potuno drugačija. Zemlja nakvašena, meka, ne lomimo mašine. Sjemenska pšenica i đubrivo prodaju se po istoj cijeni kao i prošle godine, a nešto malo jeftinije je gorivo. Kad sve saberemo, sjetva će koštati kao i prošlogodišnja. Ali izbora nemamo, raditi se mora. Ne možemo dozvoliti da nam zemlja zarasta u šiblje i ostrugu – kaže ovaj ugledni semberski domaćin za portal InfoBijeljina.  

Sjetveni radovi obavljaju se i na Poljoprivrednom dobru "Semberija" gdje će pšenicom biti  zasijano 600 hektara, a ječmom oko 70 hektara.

- Za dobar i kvalitetan prinos moraju se primjeniti sve agrotehničke mjere. Struka i nauka se moraju slušati – kaže šef ratarske proizvodnja na ovom poljoprivrednom dobru Dražen Jović. 

Iako ratari nisu zadovoljni prošlogodišnjom i ovogodišnjom cijenom pšenice, zahvaljujući podsticajima Vlade i resornog ministarstva od 500 KM po hektaru i regresiranom gorivu, ova proizvodnja opstaje. U ovoj godini ratarima u Srpskoj  isplaćeno je 10 miliona direktne podrške za proizvodnju pšenice. Sa regresiranim gorivom taj iznos je za 2 miliona veći. 

Ove jeseni u Semberiji trebalo bi da bude zasijano 18.080 hektara, od čega najviše pšenicom oko 15.000 hektara, ječmom 2.200 hektara, a ostalo uljanom repicom i tritikalijama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )