FOTO: null

Semberski povrtari zadovoljni su prinosima i kvalitetom povrća. Bez obzira na veoma nisku cijenu za rani rod paprike, imaće isplativu proizvodnju.

Računaju da će za kilogram paprike, tokom sezone u prosjeku dobiti oko 50 feninga. Zadovoljni su i prerađivači koji su sve potrebne količine sirovine nabavili na domaćem tržištu.

Ljubiša Tešanović očekuje da će ove sezone na parceli od pet dunuma ubrati četiri tone paprike. Osim uobičajene prihrane i obaveznog zalijevanja nije bilo većih ulaganja u proizvodnju. Sve što ubere plasira preko zadruge Povrtarstvo sa kojom sarađuje već šest godina, pa o tržištu ne brine.

Tešanović ističe da je zadovoljan cijenom od 50 feninga za kilogram paprika.

Sigurno tržište ključni je element za uspjeh poljoprivredne proizvodnje, saglasan je i Mladen Lazić koji papriku na dva hektara u plastenicima i još toliko na otvorenom polju, proizvodi za domaće trgovačke lance. Mada je rani rod bio dvostruko, pa i trostruko jeftiniji nego prethodnih godina, vjeruje da će do kraja sezone da ostvari solidan prihod.

- Vremenske prilike su bile takve da je i rod paprika dao svoj maksimum - kaže Lazić.

Oko 300 tona paprike babure sa semberskih polja završiće kao sirovina za preradu u "Savi".

- Prvi put "Sava" ove godine nije imala problem sa ugovaranjem, sve smo ugovorili za sedam dana. Mi smo morali čak i neke poljoprivrednike da vratimo, a prethodnih godina su sarađivali sa "Savom", jer se nisu na vrijeme javili - kaže Vojo Kasanović, direktor ovog preduzeća.

Bez obzira na prednosti ugovorene proizvodnje domaći povrtari još se rjeđe odlučuju za ovaj način plasmana roda, tako da su i pijačne tezge preplavljene domaćim paprikama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )