FOTO: InfoBijeljina

Naglo zahlađenje i kiša zadali su glavobolju semberskim povrtarima. Niske noćne temperature i jutarnji mrazevi odgodili su rasađivanje pojedninih povrtarskih kultura i povećali troškove proizvodnje zbog grijanja, te povrtari s nestrpljenjem očekuju sunčane dane da završe započetu sadnju.

Milorad Zarić pod plastenicima ima oko hektar i po. Ovogodišnja proizvodnja je skuplja zbog većih cijena sjemena, supstrata, kontejnera, kao i energenata, kaže Zarić.

- Uspjeli smo da posadimo krastavce, tikvice, pečenjke. Pripremili smo sve i za rasad paprike, ali moramo čekati toplije vrijeme. Ove godine poseban problem nam je poskupljenje struje, koja spada u treću grupu. Za februar  sam dobio račun od 700 KM, a za mart će biti i 1000 KM - kaže povrtar za portal InfoBijeljina. 

Uprkos teškoćama koje prate plasteničku proizvodnju potražnja za rasadom veća je nego prošle godine, ističe Aco Živanović jedan od najvećih proizvođača rasada u Semberiji, koji će ove sezone imati oko 200.000 sadnica paradajza, paprika, krastavca. On dodaje da ova proizvodnja zahtijeva i velika ulaganja.



- Kupio sam mašinu za sjetvu u kontejnere. Do sada sam sve radio ručno, u gajbice pa pikirao. Ova investicija će mi se višestruko ispatiti. Smanjiću troškove dnevnica za par hiljada i ubrzati ovaj posao - ističe Živanović. 

Plastenička proizvodnja sve je teža i komplikovanija zbog velikih temperaturnih oscilacija i napada insekata i fitopatogenih gljiva koje mogu nanijeti veliku štetu, upozorava i agronom Vanja Nestorović.


- Pojavljuju se trips u paprici, grinje odnosno obični paučinar i crveni pauk na vrežastim kulturama, naročito krastavcu. Uz insekticid može se uraditi prihrana i tretman mikrobiološkim đubrivima. U rasadničkoj proizvodnji dolazi i do pojave truleži, a najbolji lijek je sunčano vrijeme i dobro provjetravanje. Ukoliko na taj način problem ne može da se riješi, potrebno je odraditi tretman adekvatnim botricidom - naglašava Nestorović. 


Osim sertifikovanog sjemena i dobrog supstrata, za kvalitetan rasad neophodna su izbalansirana ishrana i blagovremeni insekticidni tretman, upozoravaju stručnjaci. Ukoliko se preduzmu sve agrotehničke mjere prinosi će biti bolji i kvalitetniji. Iako je proizvodnja skuplja u odnosu na prošlu godinu, povrtarska  proizvodnja u Semberiji nije smanjena i ovog proljeća biće zasnovana na oko 4.000 hektara. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )