FOTO: null

Nakon što je obustavljen izvoz mesa za Tursku, predstavnici četiri semberska Udruženja poljoprivrednih proizvođača traže od nadležnih institucija zaštitu domaće proizvodnje, zabranu uvoza zamrznutog mesa i rješavanje problema otkupa tovne junadi. Zahtjeve

Obustava izvoza tovne junadi za Tursku koja traje već šest mjeseci bacila je na koljena semberske stočare. Ukoliko se nešto ne riješi o ovom pitanju, kažu, doći će do drastičnog smanjenja stočnog fonda. 

Poljoprivredni proizvođači od novembra očekuju da će krenuti izvoz za Tursku, te su zato i zadržali bikove koji su dostigli težinu preko 600 kilograma, a koji su na cijeni na tom tržištu. Svi su tovili bikove za izvoz u Tursku, a sada ne mogu da prodaju jer sa tom težinom ne odgovaraju domaćim prerađivačima. Poljoprivrednici traže da se zamrzne uvoz mesa i traže hitan odgovor od ministra Šarovića. 

Ukoliko u narednih sedam dana dana ne dobiju odgovor od Mirka Šarovića, najavili su da će 4. aprila početi sa mirnim protestima - i to blokadom teretnog saobraćaja i graničnih prelaza. Trenutno, najveći problem im predstavlja otkup tovne junadi. 

Do sada je prikupljeno oko 300 potpisa nezadovoljnih semberskih poljoprivrednika, a do 4. aprila smatraju da će ih biti 500. Ukoliko ne dobiju odgovore od nadležnih, krenuće u mirne proteste u vidu blokade graničnih prelaza za teretni saobraćaj. 
"Pozivamo sva udruženja, sve predstavnike medija da izađu zajedno sa poljoprivrednim proizvođačima, domaćinima, ljudima, na miran protest traktorima, šetnjom pokraj puta i blokadom teretnog saobraćaja", ističe predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Savo Bakajlić. 
U razgovorima sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, dobili su obećanja da će do polovine aprila biti isplaćeni podsticaji za 2015. godinu i biti obezbijeđeno regresirano gorivo, kako bi mogli da počnu sjetvu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )