FOTO: null

Položaj poljoprivrednika ovog proljeća, pored niskih temperatura proteklih dana, otežava i činjenica da im još nisu isplaćeni podsticaji za prošlu godinu od 14 miliona KM.

Istaknuto je ovo na jučerašnjoj proširenoj sjednici Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika sela Semberije. Na sastanku je navedeno da je za proizvođače ovo proljeće jedno od težih, jer im vrijeme nije išlo na ruku. Snijeg i kiša nanijeli su štetu usjevima, voću, te je zaustavljena sjetva kukuruza i ugrožene su biljke koje su u fazi klijanja i nicanja.

- Semberija je izrazito poljoprivredni kraj i žitnica RS zbog čega je nedopustiv odnos nadležnog ministarstva i grada Bijeljine prema poljoprivrednicima. Ministarstvo poljoprivrede RS duguje 14 miliona KM za podsticaje iz prošle godine, a na šta su proizvođači računali. Treba pripremiti sjetvu, nabaviti repromaterijale, sjemena, đubriva, prihraniti stoku, a ne smemo se zaduživati kod banaka – kaže Savo Bakajlić, predsednik Udruženja.

Navodi da su ogorčeni i na gradskuupravu Bijeljine, jer je na poslednjoj sednici Skupštine grada donijeta odluka da se za kilogram pšenice isplati dva pfeninga podsticaja.

- Imamo Agrarni fond čiji budžet iznosi milion maraka, a kako se i kome dijele te pare mi ne znamo. Predlažemo gradskim ocima da ovaj Fond ukinu kao i podsticaje, jer su nerealni i dijele se neravnopravno. Neka nadležni ukinu porez na dodatnu vrijednost za repromaterijale, kako bi korist imali svi proizvođači, a podsticaje neka zadrže - kaže Bakajlić.

Radiša Rikanović iz Brodca ističe da je zasejao 180 dunuma kukuruza i da je zabrinut za usjeve, ali i da neće imati dovoljno novaca da završi proljetnje radove.

- Oranice su pod vodom koje ću morati presijati, a to će izazvati dodatne troškove. Po osnovu podsticaja resorno ministarstvo i gradska uprava duguju mi 10.000 maraka. Kada bih dobio taj novac ne bi se morao zaduživati – kaže Rikanović.

Dragiša Mišić iz Batkovića bavi se uzgojem i tovom bikova i ima 300 grla koja su spremna na izvoz.

– Prošle godine izvozili smo meso u Tursku, dok ove ne znamo da li ćemo i pod kojim uslovima izvoziti u tu zemlju. Neću moći da držim stoku u štalama jer samo nižem gubitke, dok bi nam organizovan otkup bio jedini spas. Nažalost, o tome niko ne brine - kaže Mišić.

Briga nisu pošteđeni ni pčelari, objašnjava Ilija Lazić iz Gornje Dragaljevca koji ima 70 košnica.

– Mali su nam podsticaji. Imamo četiri marke po košnici, a pčelari u Distriktu Brčko 20 KM. Kad uspjemo da proizvedemo med onda ga nemamo kome da prodamo jer nas uguši nelojalna konkurencija – kaže Lazić i dodaje da bi nadležne inspekcije trebalo da povedu računa o prskanju voćnjaka, jer nestručno prskanje uništava pčelinja društva.

Ne priznajemo smjene

Okupljeni članovi UO Udruženja sela Semberije poručili su da predstavljaju semberske poljoprivrednike i da ne priznaju pokušaj njihove smjene.

Skupština Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije donijela je u decembru prošle godine odluku o smjeni dotadašnjeg rukovodstva na čijem je čelu bio Savo Bakajlić i postavljanju novog rukovodstva. Smjenjeno rukvodstvo Udruženja podnijelo je krivične prijave. Međutim, još uvek se čeka sudska odluka o ovom sporu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )