FOTO: InfoBijeljina

Semberski pčelari zadovoljno trljaju ruke. Nakon par godina, prinosi bagremovog meda, od oko 15 kilograma po košnici, solidni, pa će pčelari pokriti troškove i uspjeti nešto i da zaraditi.

Bagremova paša presudna je za semberske pčelare.Kada su prvi prinosi meda zadovoljavajući, kao što je to bio slučaj ove sezone, za pčelare nema krize. 
 
Ako bagrem podbaci, nema načina da se taj gubitak nadoknadi do kraja sezone, a pčelari su tada na mukama i da održe svoja društva.
 
Sekretar Udruženja pčelara “Semberija” Dragan Božić podsjeća da je bagrem jedna od zastupljenijih kultura na ovom području dok se nažalost, zbog preoranih oranica smanjuju prinosi livadskog meda. 
 
Uporan i istrajan rad i održavanje pčelinjaka dugoročno se isplate i omogućavaju pristoju zaradu, naglašava on. 

 
Srećko Simeunović iz Kojčinovca stotinak društava uvijek podijeli na tri lokacije. 
 
„Desi se da na nekoj lokaciji nema priliva nektara a na drugoj bude čak pet do deset puta više meda. Zato je bitno pratiti šta se dešava u pčelinjaku pa odmah reagovati”, kaže ovaj pčelar za InfoBijeljina.

Pčelarenje nije fizički težak posao ali jeste zahtijevan. Potrebno je dosta znanja i redovno prisustvo u pčelinjaku.
 
Porodica Ilije Obrenovića nedaleko od kuće ima pčelinjak sa tridesetak društava. Košnice su smještene u voćnjaku, a u neposrednoj blizini su zasijane i medonosne trave.  
 
„Pčelari koji sele pčele moraju imati adekvatno vozilo. Mora se ulagati i u opremu. Ipak, pčelarenje je isplativ posao od koga se može solidno i zaraditi, pogotovo ove godine , kada je cijena meda 20 maraka za kilogram”, kaže ovaj semberski pčelar. 
 
Pčelari koji imaju do 30 društava mogu da računaju na pomoć lokalne zajednice od 80 maraka godišnje, a oni koji imaju više od 30 društava dobijaju 120 KM. 
 
Podrška resornog ministarstva je pet maraka po sanduku, ali samo za pčelare koji imaju više od 50 sanduka. Pčelari vjeruju da bi se uz veće podsticaje i mnogo više ljudi opredjeljivalo za ovaj posao. 
 
Sigurno je, naglašavaju, da je med sa ovih prostora izuzetno kvalitetan  i da uvijek ima obezbjeđen plasman i kao hrana i kao lijek.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )