FOTO: null

Semberske jabuke našle su svoje mjesto na ruskom tržištu. Zahvaljujući sertifikovanoj proizvodnji i odličnom kvalitetu jabuke, porodica Njegić iz Dvorova kod Bijeljine ugovorila je prodaju kompletnog ovogodišnjeg roda za Rusiju.

Berba jabuke, sorte ajdared, u voćnjaku koji zauzima šest hektara privodi se kraju. U hladnjače će biti spremljena 23 vagona zrelih plodova koji ispunjavaju zahtjevne standarde ruskog tržišta.

Zdravi plodovi iz semberskog voćnjaka "prokrčili" su put ka zahtjevnom ruskom tržištu. Sav prošlogodišnji rod - prve i druge klase otkupili su Rusi, a unaprijed je ugovorena i prodaja 230 tona jabuke, koliko će ove jeseni biti ubrano sa 6.000 stabala.

- Rusko tržište je veoma zahtjevno, zahtjevnije od tržišta Evropske unije. Potrebni su svi papiri oko održavanja i prskanja, jer hemija koja ide za Evropsku uniju za ovamo ne ide - kaže Aleksandar Njegić.

Nakon uzetog uzorka iz plodova, ubranih u voćnjaku porodice Njegić, za Ruse nije bilo dileme - otkupili su sav rod.

Kažu moraš da daš da bi ti se vratilo, a osmoročlana porodica Njegić ne štedi - vrijedno rade, ali i investiraju. Svake sezone ulože u proizvodnju oko 50.000 KM, pa su hladnjače pune. Kada im vrijeme ide naruku proizvedu i do 300 tona jabuke, koju od cvjetanja do berbe prati tim stručnjaka.

Ovogodišnji rod, koji je umanjen 15 odsto zbog kasnih mrazeva, biće spremljen u hladnjače i isporučen za rusko tržište početkom februara kada je cijena najpovoljnija. Cijena jabuke na ruskom tržištu je skoro duplo veća nego na domaćem, pa im se proliveni znoj na kraju i isplati.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )