FOTO: null

Mnogih je stid kada ih neko uhvati u tim nedozvoljenim radnjama, ali i dalje nastavljaju zagađivati sredinu odlažući otpad na zabačene površine, ali i u šumarcima, kazao je Simić.

U semberskim selima, gdje je veći procent uključenosti domaćinstava u sistem redovnog odvoženja čvrstog komunalnog otpada, ima i divljih deponija, kaže Diko Simić, vršilac dužnosti načelnika Komunalne policije u Bijeljini.

Simić kaže da se divlje deponije teško uklanjaju u naseljima gdje je to ljudima već prešlo u naviku, a to su udaljeni seoski atari, kanali, bare iz kojih je svojevremeno eksploatiran šljunak.

Baca se i povrće

– Mnogih je stid kada ih neko uhvati u tim nedozvoljenim radnjama, ali i dalje nastavljaju zagađivati životnu sredinu odlažući čvrsti otpad, pokućstvo, građevinski šut, najlon sa njiva, pa čak i uginule životinje na te nepristupačne i zabačene površine, ali i u šumarcima, pored puteva – kazao je Simić.

Dodaje da se često pored puteva odbacuje i neprodato povrće, ali da to predstavlja manji problem od najlona, plastičnih boca i drugog čvrstog otpada.

Bijeljinska Komunalna policija svakodnevno na terenu ima dvanaest policajaca koji rade u dvije smjene na površini od 734 kilometra kvadratna. Komunalci su uveli red i u rad ljetnjih bašti u gradu. Simić kaže da su u prošloj godini otkrivene četiri ljetnje bašte koje su radile bez odobrenja za rad, a čak petnaest ljetnjih bašti nezakonito je proširilo svoju „radnu“ površinu. Trenutno, prema njegovim riječima, sve ljetnje bašte rade u skladu sa zakonskim propisima i općinskim odlukama.

Kazne za neuređena dvorišta

Veliki problem za komunalne policajce predstavljaju i zapuštena dvorišta, čiji vlasnici već godinama žive u inostranstvu.

– Kada otkrijemo ime vlasnika, kao da smo i riješili problem – kaže Simić, ističući da se nikome ne isplati držati dvorište nepokošenim i neurednim, jer slijede novčane kazne.

Ipak, Simić tvrdi da komunalni policajci uporno šalju upozorenja, a novčana kazna je krajnje rješenje kojem se pribjegava.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )