FOTO: null

U protekla tri mjeseca fabrika „Semberka“ iz Janje preradila je oko 2.500 hiljade tona sirovog povrća, od čega je dobijeno 327 tona sušenog povrća, a pokrenuta je i proizvodnja začina „Semberski dodatak jelima“ koji se od prije mjesec dana prodaje na poli

Predstavljajući proizvode „Semberke“ on je naglasio da je riječ o tradicionalnom, starom načinu proizvodnje začina.

- Razlikujemo se od drugih jer naš proizvod sadrži 20 odsto sušenog povrća. Sirovina je isključivo domaća i ponosni smo što na tržište vraćamo stari prepoznatljiv brend među začinima. Za sledeću godinu smo spremili nacrte ugovora za poljoprivredne proizvođače Semberije i okoline. Potrebni su nam industrijski krompir i mrkva sa karakteristikama koje standardi propisuju. Spremni smo da pomognemo od proizvodnje, izbora sjemena i saradnje u plasmanu – najavio  je Pejić.

Tehnolog u „Semberki“ Sanela Telalović Adanagić istakla je da „Bingo“ planira da proširi proizvodnju jer je „Semberka“ nekad imala širu paletu proizvoda.

- Možemo preraditi do 1.100 tona sušenog proizvoda, a 10 puta više sirovine nam treba za sve to. Fabrika će od naredne godine krenuti punim kapacitetom.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić sa saradnicima je prisustvovao svečanom otvaranju fabrike i čestitao novi početak rada „Semberke“. 

- „Semberka“ je bila ponos regije i nosilac razvoja Janje, ali ranijom lošom privatizacijom i poplavama ovi pogoni su bili potpuno uništeni. Zahvaljujući gigantu kao što je kompanija „Bingo“ ovaj kraj će se ponovo pokrenuti i oživjeti jer će korist od uspješne fabrike imati svi - kompanija, mještani, prozvođači sirovina, a samim tim i Grad Bijeljina – zaključio je Mićić. 

Fabrika sušenog povrća „Semberka“ iz Janje prodata je za 1,2 miliona maraka tuzlanskom trgovačkom lancu „Bingo“ u martu ove godine, koji se kupoprodajnim ugovorom obavezao da će u narednih pet godina zadržati osnovnu djelatnost ove fabrike. U fabrici trenutno radi 78 radnika, a u planu je da iduće godine bude primljeno još 50 do 60 radnika.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )