FOTO: null

Profesionalni šminker, frizer, Dijana Stevanović već dugi niz godina radi po svijetu. Dubaji, Libija, Bahrein, Katar, Kuvajt, samo su neke od zemalja, u koje poslom, kao šminker, ide naša sugrađanka, koja inače ima završenu akademiju u Londonu.

Neki od poslednjih poslova koje je radila je šminkanje princeze Katara, zatim svadba za "Royal family", svadba ćerke šeika, jednog od najbogatijih I najmoćnijih ljudi u Libiji, koji ima lanac hotela po Velikoj Britaniji i Španiji.

Dijanina mama je od 1989. godine radila kao medicinski radnik u Libiji, pa je tako ona otišla na odmor i odlučila da ostane. Počela je da radi u jednom salonu, kod žene sa naših prostora, koja je udata za libijca, nakon godinu dana otvorila svoj samostalni salon i kako su počele dolaziti poznate ličnosti, tako je i Dijana dobijala preporuke za dalji rad za ostale arapske zemlje 

Dijana je ove sedmice odvojila vrijeme za portal InfoBijeljina gdje nam je prenijela utiske, o tome kako se te proslave organizuju u gore pomenutim zemljama, koliko se razlikuje u odnosu na nas i naše standarde.

- "Svadbe traju sedam dana, od čega se jedno veče pravi  tzv. "dječije veče, drugo veče je za udate žene, treće djevojačko, četvrto je donošenje zlata mladi, koje se naziva "GUFA". Sklapanjem braka, očevi mlade i mladoženje se dogovore koliko i šta mlada dobija kada se uda za tog mladoženju i tada se pravi "ugovor", gdje u slučaju razvoda se precizira šta od svega toga mlada može da zadrži. Šesto veče je djevojačka svadba na kojoj prisustvuju samo žene, a sedmo veče mladoženjina mama pravi svadbu, time što je oženila sina", objašnjava Dijana za portal InfoBijeljina, gdje dodaje da je takođe jako bitan peti dan kada se pravi engleski doručak koji nije u njihovom običaju i tradiciji, ali su to preuzeli od Engleza. Doručak traje od 10 do 13h. 

Kada je riječ o ciframa, svadbe se kreću od pola miliona, koja je neka "prosječna", pa do nevjerovatnih tri do četiri miliona dolara. 

Na tim vjenčanjima, na ženskoj svadbi se pokazuje koliko je bogata porodica. Fotografisanje mlade nije dozvoljeno, jer se poštuje islamska kultura.

Prilikom odlaska u ove zemlje, Dijani je uvijek obezbjeđena avionska karta, hotelski smještaj sve vrijeme boravka svadbe, obebjeđen vozač , a što se posla tiče, cijenu koju dogovore, uvijek isplate, pa čak i preplate, a ono sto je interesantno, majka ili sestre od mlade ispoštuju sa još nekim dodatnim poklonom, da li parfem, nešto od zlata.

- "Trenutno je takođe velika ekspanzija sređivanja obrva, tamo ni jedna djevojka nema da nije uradila obrve japanskom metodom iscrtavanja dlaku po dlaku. Cijena se puno razlikuje kod nas i na arapskom trzistu , gdje je recimo kod nas prosjek 150 eura, a tamo od 800 - 1.200 eura, zavisno u kojoj državi je riječ", napominje Dijana, i dodaje da je istočnjačka kultura i kod nas, prenijeta u njen salon,  koji se nalazi u Majevičkoj ulici.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )