FOTO: null

Semberija je od poplava zaštićena do stogodišnjih voda, izjavio je danas pomoćnik direktora ,,Voda Srpske,, za riječni sliv Save Saša Avakumović.

Avakumović je nakon sastanka sa direktorom Republičke uprave civilne zaštite Veseljkom Elezom i predstavnicima Hidrometeorološkog zavoda /HMZ/ Republike Srpske, rekao da se, prema sadašnjim podacima, ove godine ne očekuju ekstremi preko toga. 

"Javna ustanova `Vode Srpske` preduzima maksimalno sve iz svoje nadležnosti. U vodoprivredne objekte je samo u Semberiji do sada uloženo više od 11 miliona maraka iz Fonda solidarnosti Srpske i kredita Evropske investicione banke, a slijedi ulaganje 5,5 miliona maraka za rekonstrukciju crpnih stanica", rekao je Avakumović. 

Prema njegovim riječima, u toku su radovi na savskom nasipu u Rači i lokaciji Topolovac na Savi gdje je završeno 70 odsto posla, a čim vrijeme dozvoli, radovi će biti završeni za dvadesetak dana. 

Avakumović je dodao da se radi i na sanaciji klizišta koja su se pojavila na vodoprivrednim objektima tokom posljednjih padavina. 

Problem odbrane Semberije od rijeke Drine se, prema njegovim riječima, rješava i u saradnji sa Srbijom u čijoj je nadležnosti Pavlovića most, kako bi se otvorili stari tokovi ka staračama rijeke Drine i umanjila opasnost od plavljenja. 

Elez je rekao novinarima da će sastanci ovih republičkih institucija ubuduće biti redovni kako bi se dostigla maksimalno dobra komunikacija i saradnja u cilju preventivnog djelovanja na sve opasnosti.

Elez je pohvalio rad HMZ koji je sve događaje najavio na vrijeme i sa mikrolokacijama, a stanovništvo je pozvao da poštuje preporuke u slučaju nepogoda. 

On je apelovao da građane sve probleme javljaju na besplatan telefonski broj Civilne zaštite 121. 

Elez je rekao da su kao jednu od pouka iz nepogoda prošle godine izdvojili i neophodno jačanje sistema veza. 

Pomoćnik direktora za meteorologiju HMZ Republike Srpske Igor Kovačić rekao je da sastanci ovih institucija koje rade na istim životnim pitanjima cijelog stanovništva treba da doprinesu shvatanju opasnosti, pravovremenom reagovanju i kontinuiranim reakcijama da bi posljedice nepogoda bile što manje. 

"Klimatske promjene su očigledne i prethodih 10 godina desile su nam se najekstremije situacije, nagle promjene, ekstremni događaji ekstremnih intenziteta i na malom području, što je izazov i za stručnjake da se pojava precizno i unaprijed odredi za region, ako ne i njena mikrolokacija", rekao je Kovačić. 

Prema njegovim riječima, u narednom periodu se očekuje smirivanje padavina i za sada se ne očekuju problemi zbog mogućeg naglog topljenja snijega. 

Kovačić je pojasnio da se u visinama očekuje temperature ispod nule, što će usporavati topljenje snijega. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )