FOTO: null

Na području Semberije u posljednja dva dana palo je 46 litara kiše po metru kvadratnom što je izazvalo ubrzan rast bujičastih rječica, kanala, manjih vodotoka, a do djelimičnog izlivanja došlo je sinoć u centru Јanje, kao i u semberskom selu Vršani.

Vodostaji bujičnih riječica na području Semberije su u porastu i na granici su izlivanja. Rijeka Јanja koja se noćas izlila u nekim dijelovima naselja na lokalne puteve, jutros se povukla u korito. Za sada nema opasnosti od njenog plavljenja. 

U semberskom selu Vršani nekoliko pomoćnih objekata zaplavila je riječica Lukavac, a gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je posjetio ovo selo. 

"Iako Drina i Sava nisu velike, imamo problem sa ovim bujičnim rijekama Lukavcem i Gnjicom. Ovo za sada nije previše, zaplavljeni su samo pomoćni objekti, poljoprivredna mehanizacja. Međutim, ukoliko se nastavi, bilo bi ugroženo i mnogo kuća", rekao je Mićo Mićić novinarima, dodajući da je za sada sve pod kontrolom i da nema razloga za paniku.

Gradonačelnik Bijeljine je istakao da Javna ustanova „Vode Srpske“ kasni u realizaciji čišćenja korita rijeka, koje mogu da izazovu probleme, te da su objezbjedili dio sredstava iz budžeta grada, napravili elaborat i za Gnjicu i Lukavac u dužini do sedam km, čak su obezbjeđena i sredstva iz Fonda solidarnosti, ali oni to ništa nisu uspjeli da završe. 

"Ovo je čista nebriga, sve se moglo spriječiti, vidite koliko je drveće koje nije isječeno godinama, a planirano je. Moramo jednom reći ko je odgovoran, ko treba da pomogne ovim ljudima, kako ne bi imali štete, smatra Mićić.

Iz Gradske uprave upozoravaju stanovništvo uz priobalje na maksimalnu budnost jer pada kiša, a vodostaji svih manjih rijeka, potoka i kanala na području grada su veoma visoki. Nadležna odjeljenja i službe Gradske uprave, profesionalne i hitne službe su u pripravnosti radi brzog reagovanja po ukazanoj potrebi.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )