FOTO: null

Gradske vlasti u Bijeljini još niko nije zvanično informisao o procjenama da bi talas izbjeglica iz Sirije, Avganistana i drugih zemalja već krajem ovog mjeseca mogao da krene prema Semberiji!

Ovo je juče potvrdio gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, koji je naveo da je najave o mogućem dolasku izbjeglica na ovo područje za sada čuo samo u medijima, iako su ovakve prognoze ranije iznijeli iz Službe za poslove sa strancima BiH, ali i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić. Ipak, za sutra je u Bijeljini zakazana sjednica Štaba Civilne zaštite, da bi se, prema Mićićevim riječima, za svaki slučaj pripremili i da ne bi bili iznenađeni ukoliko se nađu na udaru izbjegličkog talasa.

- Lako je moguće da ljudi budu tu, ali Bijeljina teško da može imati mnogo smještajnih kapaciteta - ocijenio je Mićić.


Prvi na udaru

On je podsjetio da građani Semberije imaju iskustvo sa sličnom situacijom od prije 20 godina, a da su i sami kao izbjeglice svojevremeno primali pomoć drugih.

- Spremni smo da djelimično pomognemo, koliko smo u mogućnosti - rekao je Mićić.

Ovakvo mišljenje dijele i brojni građani Bijeljine, ali i mještani Janje, sa kojima smo juče razgovarali. Istakli su da nisu uznemireni povodom brojnih najava u posljednje vrijeme da će se ovo područje vjerovatno prvo naći na udaru ukoliko se izbjeglice odluče za alternativne pravce nakon što je Mađarska u potpunosti zatvorila zid na granici sa Srbijom i uvela oštre antiizbjegličke zakone.

- Svakodnevno čitamo takve informacije, ali nismo uznemireni. Ako zaista krenu ovamo, vidjećemo kako dalje, ali sam siguran da ćemo, kao i uvijek, pokazati svoju humanost. Semberci su lijepo prihvatili izbjeglice i 1992. godine - rekao je Zoran Katić.

U Janji kod Bijeljine procjenjuju da bi ovo mjesto moglo biti prva stanica migrantima u BiH. S obzirom na to da oni uglavnom koriste ilegalne granične prelaze, vjeruje se da će pokušati preći preko Drine. Na ovoj rijeci trenutno postoje dvije skele koje legalno prevoze sa jedne na drugu obalu, jedna u Janji i jedna u Crnjelovu.

- Drina se čak može pregaziti na nekoliko mjesta, posebno u sušnom periodu. Međutim, kada zahladi, biće drugačija priča, a sa vodom se ne treba igrati. Na jednom koraku voda je do koljena, a već na sljedećem može biti preko glave - ispričao je ribar iz Janje Meho Duraković.


Državni problem

Slaviša Savić, načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu Bijeljina, rekao je za Press da, i pored toga što nema zvaničnih informacija iz nadležnih institucija BiH, Štab Civilne zaštite samoinicijativno obavlja određene pripreme za moguću najezdu migranata.

- Međutim, to je državni problem, pa tek onda problem lokalne zajednice - dodao je Savić.

Iz Granične policije BiH (GP BiH) i juče su potvrdili da, prema informacijama kojima trenutno raspolažu, nema nikakvih novosti na graničnim prelazima prema Srbiji i Crnoj Gori.

- Za sada nije zabilježen prelazak državne granice većih grupa migranata i izbjeglica iz Sirije, Avganistana i drugih zemalja - potvrdila nam je  portparolka GP BiH Sanela Dujković. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )