FOTO: null

U Bijeljini je u 2017. godini, u odnosu na prethodne, povećan broj turista i noćenja za 5,1 odsto.

Sve veći prihodi u ovoj grani potvrđuju da je Semberija poslednjih godina postala značajna turistička destinacija u tranzitnom, banjskom, lovnom, ribolovnom i sportskom turizmu. Afirmacija turističkih potencijala i obogaćivanje turističke ponude biće i dalje prioritet lokalne zajednice koja je ovu granu prepoznala kao jedan od mogućih strateških pravaca razvoja.

Semberiju je prošle godine posjetilo 30.000 registrovanih turista i ostvareno 57.000 noćenja. Ovo područje ima bogate resurse i potencijale, blagu klima sa 1.900 sunčanih sati i godišnjom srednjom temperaturom od 12 stepeni i izuzetan geografski položaj.

- Rijeke Save i Drine i susjedna Majevica, svrstavaju Semberiju  u predjele sa izuzetnim prirodnim ljepotama. Imamo brojne kulturno - istorijske spomenike, vjerske  i ugostiteljske objekte. I tradicionalne turističke i kulturno - zabavne manifestacije, međunarodni susreti horova, folklornih grupa, sportski kampovi i turniri  privlače sve veći broj turista. Posebno nas raduje sve zastupljeniji lovni turizam - kaže Milivoje Era iz Turističke organizacije grada Bijeljina.

On dodaje da turisti ukazuju na nesaradnju između turističkih subjekata, hotela, turističke organizacije, te će ove godine biti formirana  vodička služba.

– Cilj nam je da dovedemo što veći broj turista, jer  Semberija ima dugu istorijsku, duhovnu i kulturnu tradiciju i imamo šta da ponudimo - naglašava Era.

Turistička ponuda Semberije, sa blizu 1.000 ležaja, čini 11 odsto turističke ponude Republike Srpske. Hotelijeri, ipak, upozoravaju da se na afirmaciji turističkih potencijala ne radi dovoljno, te očekuju značajnije učešće grada Bijeljina.

Menažder hotela „Drina” Nenad Novaković kaže da se nedovoljno pažnje posvećuje generalno turizmu i hotelijerstvu.

– Treba raditi na edukaciji mladih, školovati kadar, raditi na obogaćivanju ponude u ovom sektoru. Oni koji to treba da rade, nažalost, nemaju dovoljno sluha - kaže Novaković.

U jednoj od bijeljinskih turističkih agencija kažu da je Semberija ponudila brojne sadržaje, koji su turistima iz regiona sve privlačniji te da interesovanje za ovo područje sve više raste.

Pojašnjavaju da je samo putem jedne od beogradskih agencija iz Srbije u Bijeljini u jednodnevnim izletima bilo nešto više od 350 ljudi. Dodaju da su kompleks „Etno selo Stanišići”, Banja Dvorovi, manastiri „Tavna” i brojni drugi vjerski objekti, kao i restorani sa nacionalnom gastronomskom ponudom, nezaobilazna destinacija turistima iz svih zemalja bivše Jugoslavije, ali i cijele Evrope.

Pokretač drugim granama

Turizam je grana privrede sa stalnim rastom na području Semberije, ali i djelatnost s najviše potencijala te može da postane pokretač i ostalih privrednih aktivnosti. Istraživanje istorijske, kulturne i religijske baštine, kvaliteta ugostiteljskih i smještajnih kapaciteta,  trebalo bi da bude prioritet nadležnih i u ovoj godini.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )