FOTO: srpskainfo

U Semberiji je pod pšenicom, kao najrasprostranjenijom strnom žitaricom, bilo zasijano oko 15.000 hektara i žetva je uglavnom završena, rekao je Srni načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu Sreten Vučković.

On je naveo da je, osim solidnog ovogodišnjeg prinosa u Semberiji, dobar i kvalitet pšenice.

Prema njegovim riječima, prosjek roda u Semberiji ove godine biće oko pet-pet i po tona po hektaru, ne veći, što će moći da bude potvrđeno za nekoliko dana.

- Za razliku od prošle godine kvalitet je znatno bolji, a cijena tek neznatno veća - rekao je Vučković.

On je dodao da je, prema podacima Odjeljenja, pšenica uglavnom prodavana otkupljivačima, organizatorima otkupa, a manje prerađivačima.

- Normalno je da je jedan broj proizvođača, koji ima skladišne kapacitete, uskladištio svoj rod čekajući bolju cijenu otkupa, a sigurno je i to da poljoprivredni proizvođači ne mogu biti zadovoljni cijenom sa kojom je izašao `Žitopromet` od 35 feninga po kilogramu - rekao je Vučković.

On je pojasnio da, ako se uradi kalkulacija proizvodnje pšenice, sigurno da je za jedan hektar, računajući od sjetve pa do žetve, proizvođač uložio oko 2.000 KM po hektaru.

Vučković smatra da bi svi u razgovorima o cijeni ovog strnog žita trebali da uzmu aktivniju ulogo, s obzirom na to da je na berzama ona veća od trenutno ponuđene u Semberiji za otkup.

- Svi u lancu proizvodnje prodaje moraju biti zadovoljni - poljoprivredni proizvođači, i mlino-prerađivači i organizatori otkupa, ali se to iz godine u godinu ne događa, pa evo i ove godine kada imamo završenu žetvu, a nemamo još cijenu otkupa pšenice - rekao je Vučković i dodao da je problem što svi organizatori otkupa-mlinoprerađivači u cijenu već ukalkulišu podsticaj, te se cijena za poljoprivrednika dodatno snizi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )