FOTO: InfoBijeljina

Još desetak dana nas dijeli od božićnih praznika, a potražnja za prasićima ne jenjava. Tokom pandemije korone smanjen je stočni fond, a afrička kuga svinja ga je dodatno desetkovala.

Ponuda je skromna, a farmeri koji i imaju u torovima prasad spremnu za prodaju ne izjašnjavaju se o cijeni. Kilogram žive vage može se kupiti od 12 do 15 maraka, ali do Božića bi mogao da bude i više.  
 
Mnogi ove godine neće imati tradicionalnu pečenicu, ali trpeze ipak neće biti skromne. Afrička kuga odnijela je u Srpskoj oko 50.000 svinja, među kojima 7.329 krmača koje je trebalo da oprase više od 60.000 prasadi. 
 
Manja ponuda dovela je do poskupljenja prasića čija je cijena prije dvije godine bila višestruko niža, a samo  su najstabilniji i najuporniji uspjeli da održe proizvodnju.
 
Dragan Kojić iz Kojčinovca kaže ima na farmi prasiće od dvadesetak kilograma. Prodavaće ih po tržišnoj cijeni koja bude na dan prodaje. 
 
„Nakon nekoliko teških godina kada je svinjetina bila prejeftina došlo je vrijeme i da se nama isplati uloženi trud i novac. Razumijem da ima onih kojima je cijena previsoka, ali to je prosto zakon tržišta“, kaže domaćin za InfoBijeljina.
 
Uzgajivače svinja ohrabruje da agrarni budžet ostaje isti za sljedeću godinu, a najavljena je i nabavka nazimica iz EU vrhunske genetike radi obnavljanja farmi koje su ugašene zbog afričke kuge svinja. 
 
Ipak, potrebno je dvije do tri godine da se obnovi stočni fond, kaže Slobodan Petrić iz Udruženja uzgajivača svinja RS. 

 
„Sa problemom nedostatka prasića i visokim cijenama suočavaju se i zemlje u okruženju. Kilogram prasetine žive vage u EU košta 11 KM. Cijene jesu visoke, pa se postavlja i pitanje ko će to kupovati, ako se nastavi poskupljenje“, kaže Petrić za InfoBijeljina. 
 
Iako je  zbog manje ponude nepoznanica koja će biti tržišna cijena za Božić mnogi su već rezervisali prase. 
 
Milenko Zupur iz Mesne industrije „Globus“ kaže da prasadi nema dovoljno da bi se podmirile potrebe.  
 
„Prestali smo primati narudžbe. Nemamo mogućnosti ni da nabavimo prasiće. Cijenu diktira tržište, a uslovljava je odnos ponude i potražnje. Ja mislim da prasetina ipak neće biti skuplja od 15 KM po kilogramu žive vage“, kaže Zupur.

 
Građani Bijeljine smatraju da su cijene Božićnih pečenica previsoke, ali tradiciju će, kažu, ispoštovati onoliko koliko budu u mogućnosti. 
 
„Stvarno ne mogu da dam 300 KM ili više za prase ili jagnje. Pa to mi je penzija. Kupili smo svinjeću plećku u mesnici i ispeći ćemo je na Božić. Napraviću i sarmu, supu, pitu i još koješta. Trpeza će biti bogata, a koštaće me znatno jeftinije. Prazniku se radujemo. To su dani milosrđa, ljubavi, darivanja, zajedništva. Važno je da se okupimo oko te trpeze, a biće šta će biti“, kaže Bijeljinka Lena Vukadin. 
 
Umjesto praseta mnogi planiraju da kupe jagnje, ali ni njih nema puno u ponudi. 
 
Sada kilogram jagnjetine žive vage košta od devet do 10 maraka, ali uzgajivači  ne isključuju mogućnost da zbog velike potražnje i cijena jagnjadi bude povećana. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 10 )