FOTO: InfoBijeljina

Bijeljina - Od naplate parkinga godišnje se u gradsku kasu Bijeljine slije oko 650.000 maraka, a Semberci se nadaju da će izgradnjom parking garaže biti riješen problem parkiranja u užem centru grada koji ih muči godinama. A dok tako ne bude, Sembercima će trotoar i dalje biti omiljeno parkiralište.

U Direkciji za razvoj i izgradnju Bijeljina, koja gazduje javnim parkiralištima u gradu, kažu da se nivo naplate iz godine u godinu povećava.

- Na području Bijeljine obilježeno je 855 parking mjesta. U poređenju sa Banjalukom, koja ima i do 5.000 parking mjesta, mi imamo veći procenat naplate za oko 15 odsto - naveo je direktor direkcije Mladen Petrović.

Međutim, nedostatak parking mjesta u užem gradskom jezgru je dugogodišnji problem u Bijeljini, pa vozači često ostavljaju vozila na zelenim površinama i trotoarima.

- Nažalost, naši građani uglavnom žele da parkiraju automobil u samom centru bez obzira na to što tu nema mjesta, pa i po cijenu plaćanja kazni pribjegavaju nepropisnom parkiranju. Iako imamo prostran parking u blizini Saborne crkve, Bijeljinci ga rijetko koriste jer ne žele da prošetaju do centra - kaže Petrović i dodaje da u plavoj zoni ima dosta slobodnih mjesta, te da je crvena zona tokom radnog vremena uvijek popunjena.

Prema podacima preduzeća “Komunalac”, tokom prošle godine sa ulica Bijeljine uklonjeno je oko 950 nepropisno parkiranih vozila.

- Svijest vozača je podignuta na viši nivo, ali uvijek ima onih koji su nemarni ili u žurbi i svojim postupcima ugrožavaju pješake i odvijanje saobraćaja. Tako se često dešava na parkiraju na trotoarima ili ispred ulaza u javne ustanove i lokale, a naš cilj je da to spriječimo - rekao je zamjenik direktora preduzeća “Komunalac” Milorad Stjepanović.

Nadležni pokušavaju da riješe problem nedostatka parking mjesta. U Direkciji za razvoj i izgradnju grada Bijeljina, koja je zadužena za izradu projekta “Javne garaže na raskrsnici ulica Nikole Tesle i 27. marta”, kažu da bi tokom ove godine trebalo da počne realizacija tog projekta.

- Završavamo projekat javne parking garaže koja bi trebalo da riješi problem parkiranja u gradu. Razmišlja se o ideji da u zoni oko Gradske uprave bude uveden ograničeni režim parkiranja vozila na sat ili dva, da pojedinci ne bi zauzimali ta mjesta tokom čitavog dana, a da ujedno ostavimo mogućnost građanima koji imaju potrebu da završe određene poslove u gradskoj administraciji da to urade nesmetano - pojašnjava on.

Plan je da javna garaža ima oko 300 parking mjesta, koja će najvjerovatnije biti urađena na više nivoa.

Kontrola
Kontrolu naplate parkiranja u Bijeljini obavljaju radnici preduzeća “Patriot”, koje zapošljava ratne vojne invalide.

- U početku su naši radnici bili angažovani na naplati javnog parkinga u gradu, a otkako je taj sektor modernizovan, mi samo kontrolišemo naplatu parkiranja vozila - rekao je tehnički direktor preduzeća “Patriot” Mladen Ubiparipović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )