FOTO: Srpska Info

Cijena neizrezanog drveta u Semberiji dostigla je 80 maraka po metru kubnom, a uglja 130 maraka po toni, što predstavlja veliki udar na kućne budžete.

Uz to, građani kažu da ih brinu i najave poskupljenja struje, posebno one koji se griju na električnu energiju. Bijeljinci se nadaju da će projekat gasifikacije biti konačno završen te da će im korištenje gasa biti jedna od alternativa.

Branislav Čebo kupuje 7 metara drveta i dvije tone uglja za šta mu je potrebno oko 1.000 maraka. I ugalj i drva plaćao je po 10 maraka skuplje nego lani.

– Mislim da nema opravdanja za to jer nije poskupjelo ni gorivo ni radna snaga. Ali šta je, tu je – kaže ovaj Bijeljinac.

Proljetos su cijene bile nešto niže, pa se ogrijevno drvo moglo kupiti po 65 maraka za kubni metar. Mnogi su iskoristili priliku i drvo kupovali još u maju.

– Ne treba čekati zimu. Logično je da je onda skuplje, a ionako cijene stalno rastu. Prošle godine sam plaćao od 70 do 75 KM jasen i bukvu, a sada je već 100 KM – ističe Miodrag Marić.

Porasle su i cijene uglja, u prosjeku za 15 odsto. Najjeftiniji ugalj košta 130, a najskuplji 205 maraka po toni. Vlasnik stovarišta za prodaju ogrijeva Krsto Torlaković kaže da je većina rudnika u lošem stanju.

– Pogotovo je otežano u vrijeme sezone obezbijediti dovoljne količine uglja, ali snalazimo se – kaže Torlaković.
Na prodajnu cijenu drveta od 80 maraka po metru potrebno je izdvojiti još po 6 maraka za rezanje i cijepanje. I ovi poslovi skuplji su za 20 odsto nego lani zbog nedostatka radne snage. Približavanjem sezone grijanja očekuje se da će cijene i dalje rasti.
Bijeljince brine i najavljeno poskupljenje električne energije. Brojna domaćinstva koja nemaju mogućnost priključenja na Gradsku toplanu izabrala su grijanje na struju, jer je čistije i ekološki prihvatljivije. Ukoliko cijena kilovata bude drastično poskupila, opredijeliće se za neki drugi vid grijanja.

– Uveli smo etažno grijanje na struju prije par godina, a zagrijavamo 70-ak kvadratnih metara. Računi za struju su tokom zimskih mjeseci previsoki, ali nemamo izbora. U našem naselju nema toplovoda, a kad bi bilo mogućnosti – odmah bih se priključio. Ne brineš ni o kvarovima ni o nabavci ogrijeva. Mislim da su oni koji su priključeni na gradsku toplanu povlašteni u odnosu na nas koji nismo. Pogotovo ako se zna da se grijanje plaća na šestomjesečnom nivou te da cijena nije mijenjana posljednjih godina – kaže Miloš Radovanović.

On kaže da bi poskupljenje struje bilo ogroman udar na kućni budžet te da će, ukoliko bude morao, zidati odžak i preći na drva i ugalj ili na bilo koji drugi vid grijanja.

Završetak gasifikacije
Građani Bijeljine s nestrpljenjem očekuju i završetak gasifikacije. Projekat koji je započet u novembru 2009. i u koji je uloženo više od 20 miliona evra u završnoj je fazi.

Prvi korisnici, tvrde nadležni, trebalo bi da budu priključeni do kraja ove godine. Bijeljinci smatraju da je korištenje gasa kao energenta, u odnosu na struju, ugalj ili drva, isplativije. Nadaju se i da će cijena priključka biti povoljna i da će imati mogućnost plaćanja  na rate.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )