FOTO: null

U sali Rathaus, u gradiću Tullnu pokraj Dunava, koji pripada austijskoj pokrajini Donjoj Austriji, udaljen trideset kilometara od Beča , prošlog vikenda orila se srpska muzika kroz tradicionalne srpske igre i pjesme.

Domaćin ovog velikog okupljanja nekoliko srpskih kulturno – umjetničkih društava  iz Austrije i Temerina ( Srbija), bio je srpski KUD Zavičaj iz Tullna.

Hala za održavanje kulturnih manifestacija- Rathaus, bila je ispunjena do posljednjeg mjesta primivši više stotina ljudi željnih provoda, pristiglih iz gradova Donje Austrije. 

Manifestaciju je otvorio virtuoz na harmonici Siniša Tufegdžić i njegov čuveni orkestar, nakon čega su nastupile starije i mlađe sekcije iz nekoliko KUD.ova, stvarajući sjajnu atmosferu tradicionalnim igrama iz Srbije i Makedonije. Bila je ovo jedna od rijetkih prilika da  Semberci i Majevičani okupljeni na istom mjestu evociraju uspomene na svoj rodni kraj. 

„KUD brojih oko 200 članova, od kojih je aktivno 50 igrača  raspoređenih u tri sekcije. 

„Ovo kulturno – umjetničko društvo finansiraju sami članovi kluba. KUD „Zavičaj“   dva puta godišnje organizuje velika okupljanja prijateljskih KUD.ova iz Austrije, a ove godine smo ugostili i KUD „Vuk Karadžić“ iz Temerina“, kaže za InfoBijeljina Ljubiša Cvijetinović aktuelni predsjednik KUD.a „ Zavičaj“ iz Tullna.

KUD „Zavičaj“ Tulln osnovan je i registrovan kao samostalni klub u julu 2011. godine, na inicijativu Gavre Mićića, koji je i prvi predsjednik ovog kulturno-umjetničkog društva. 

„Naše  kulturno – umjetničko društvo broji osmu godinu postojanja i sa ponosom možemo reći  da smo mi pravi čuvari srpske kulture i tradicije na ovim prostorima. Želja nam je da ojačamo veze sa zavičajem i da igrom i pjesmom sačuvamo našu kulturu i običaje od zaborava ovdje  u tuđini“, kaže Mićić.

Mladi naraštaji, od kojih je većina rođena u Austriji, sa željom da što više nauče o tradiciji i kulturi zavičaja iz kojeg potiču njihovi roditelji, svoje utočište našili su upravo u Kulturuno – umjetničkom društvu „Zavičaj“. 

Jedna od njih mlada Andrijana Lazarević, čiji su roditelji rodom iz Dragaljevca kod Bijeljine, kaže da sa velikim entuzijazmom i voljom igra u dječijem ansamblu KUD.a „Zavičaj“ .

„U KUD. u smo svi kao familija, pored učenja igranja raznih srpskih igara, mi svoje slobodno vrijeme koristimo na kvalitetan način, kroz  druženje, putovanje i upoznavanje sa vršnjacima, kako iz ostalih srpskih kulturno – umjetničkih društava iz Austrije, tako i sa onim zavičaja , iz Republike Srpske i Srbije“, kaže Andrijana.

Srbi u Tullnu se ne okupljaju samo u prostorijama Kuda Zavičaj i na ovakvim manifestacijama. Crkvena opština Sveti Nikolaj je izuzetno organizovana. 

Sveštenik Veljko Savić, porijeklom iz Slavonije, živi od 2001. godine u Austriji, a od 2016. paroh je pri crkvi Sveti Nikolaj u Tullnu, koja pripada austrijsko -švajrcarkoj eparhiji. 

Paroh Savić ističe da je saradnja KUD -a „ Zvičaj“ i Crkvene opštine veoma čvrsta i ima za cilj jačanje srpske zajednice  u Tullnu koja broji preko 150 srpskih porodica.

„Srbi su organizovani kulturno, društveno i sportski kroz razne organizovane manifestacije čime čuvaju srpsku tradiciju i kulturu učvršćujući  prijateljske odnose kako između samih Srba, tako i sa cjelokupnom zajednicom u kojoj žive“, kaže paroh Veljko Savić.

KUD „Zavičaj“ nastupao je na mnogobrojnim manifestacijama koje organizuju srpska kulturna društva u Austriji. Pored toga, ove godine, uzeće učešće na „Međunarodnom festivalu dječijeg i omladinskog folklora“ koji će se održati od 1.6 – 3.6. u Bijeljini. 

Takođe, na poziv KUD.a „Rudar“ iz Ugljevik, učestvovaće i na „Međunarodnoj smotri folkora“ koja se tradicionalno održava u u Ugljeviku, a okuplja brojne ansamble širom Evrope.

Piše : Snežana Milošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )