FOTO: null

Kad će prestati da se šire neprijatni mirisi sa deponije u Bijeljini i hoće li se klanični otpad odlagati na odgovarajući način, postala su vječita pitanja semberske javnosti.

Izvještaj o radu preduzeća Ekodep izazvao je burna reagovanja na posljednjoj sjednici bijeljinske skupštine. Neki od odbornika projekat izgradnje sanitarne deponije nazvali su "jednim od 5 top promašaja lokalne vlasti".

Semberci godinama trpe neprijatne mirise sa gradske deponije. Oni bliže deponiji, naročito ljeti, moraju se zatvoriti u kuće jer, kažu, u dvorište ne mogu zbog smrada.

Odbornik u gradskoj skupštini Bijeljine Dragan Knežević kaže da je slab izgovor da je zasađeno drveće oko deponije, jer je to nedovoljno. Upozorava da je deponija prepunjena.

Direktor preduzeća Ekodep Dragiša Marjanović podnoseći izvještaj na posljednjoj sjednici gradske skupštine, širenje smrada pravdao je sljedećim: "Sve što se u gradu osjeti neprijatno generalno se knjiži Ekodepu. Svakih 10-15 dana se ode u te mesare po otpad koji je stajao u nadekvatnim posudama, a onda se do deponije vozi na neadekvatan način i kad takav otpad prođe gradom on je zagadio i vazduh i sve ostalo...

Dvije ćelije deponije su skoro pune. Za treću je potrebno oko 2,5 miliona maraka. Ekodep taj novac nema, pa će ga vlast morati tražiti, da bi se nastavilo odlaganje otpada na ovoj lokaciji, jer druge nema.

Odbornik Nedeljko Ćorić je predložio direktoru da "kao moralan čovjek podnesete ostavku i ostavite sve ovo onima koji su vam sve iskreirali da oni rješavaju problem..."

Stanje u Ekodepu ne bi bilo sumorno da preduzeće nema i kreditna zaduženja od sedam miliona maraka, osim onih koji se vraćaju kroz gradski budžet, kažu pojedini odbornici.

Odbornik Ljubiša Petrović smatra da Ekodep spada u top 5 promašaja aktuelne gradske vlasti.

Ćorić kaže da je činjenica da je to preduzeće ne može funkcionisati sa ovakvim cijenama koje su manje za 50 odsto od tržišne vrijednosti.

Osim ovih problema, vlast u Bijeljini suočava se sa još jednim koji je u "sistemu spojenih posuda", kako bi neki rekli. U Semberiji postoji pedesetak manjih divljih deponija koje stvaraju građani da bi mjesečno uštedjeli šest ili sedam maraka za odvoz smeća. I to je jedan od razloga što se Ekodep pretvorio u gubitnika.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )