FOTO: Glas Srpske

Navikli smo da je harmonika instrument na kojem nastaju pjesme narodne muzike, asocira nas na veselja i kafanu, a Semberac Dušan Sekulić pokazao je da sa ovim muzičkim instrumentom može i drugačije, jer on na njemu svira i klasičnu muziku.

Uz pomoć harmonike, publici predstavlja neke poznate numere na nov i svojstven način, a svom gradu, Bijeljini, odlučio je da pokrene projekat “Upoznaj muziku”, koji podrazumijeva deset večeri koji će trajati od februara do decembra. Na kraju svakog mjeseca bira neku od svjetskih država i obrađuje njenu muziku na svojoj harmonici, a subota uveče i sinoć bili su posvećeni ruskoj muzici.

Nakon februarskog putovanja u Argentinu, šetnju ulicama Buenos Ajresa, vatrenog “Tanga” i mirisnog “gaspača”, Bijeljinci su imali priliku da kroz muziku otputuju na potpuno drugu destinaciju. Virtuoz na harmonici ovaj put publiku je vodio do daleke Rusije i njenog muzičkog carstva pomno birajući repertoar.

- Orijentisali smo se više na folklorne numere koje su ljudima već poznate kao što su “Kaljinka” i “Kaćuša”, te “Oči čorne”. Mnogo ljudi te melodije poznaje, ali ne zna ništa o njima. Zato smo uvezali rusku književnost, Jesenjina i Puškina,  muziku i kratke priče o najpoznatijim numerama, te ruski ples. Značaj ove zemlje ogleda se upravo kroz značaj njenog muzičkog stvaralaštva, koje smo oživjeli uz obrade klasičnih numera Rahmanjinova, Čajkovskog, do neizostavnih numera narodne i sovjetske muzike, a  publika  je bila u prilici da upozna širok spektar ruske kulture - rekao je Sekulić.

Za  strastvene sladokusce u bijeljinskom hotelu “Drina”, gđe je održano i ovo druženje, pobrinuli su se za specijalni meni sa ruskim specijalitetima. S obzirom na to da se  hrana i muzika dopunjavaju, a i jedna i druga služe za uživanje, potpuni čulni osjećaj Rusije mnogi su doživjeli upravo u kreaciji ruskog menija.

Prvi koncert, održan u februaru, bio je posvećen tango muzici i Argentini, a atmosfera je upotpunjena autentičnom scenografijom Buenos Ajresa.

- Ovo je najveći projekat koji sam do sada uradio. Mnogo je posla, još više neprospavanih noći, dnevno učim po jednu kompoziciju, aranžmani su veoma komplikovani, ali srećan sam, vrijedi jer sala je prepuna svake večeri - kaže ovaj mladi muzičar.

Sekulić je svojim nastupima još jednom pomjerio  granice na muzičkoj sceni, a javnosti je poznat  po specifičnim koncertima koje je održao širom Evrope.

U narednim mjesecima uslijediće večeri španske i francuske muzike, džez, filmske, elektro, svjetske, narodne i klasične muzike.

- Cilj je da tokom ukupno deset tematskih koncertnih večeri tokom godine, publici približim karakteristike određenih muzičkih žanrova i odlike muzike pojedinih zemalja - naveo je Sekulić.

Školovanje u Beču

Dušan Sekulkić je magistrirao na prestižnom Bečkom konzervatorijumu “, Franc Šubert” u klasi svjetski poznatog mr Jovice Đorđevića, koji je na njega ostavio, kako kaže, i najveći uticaj u stvaranju umjetničkog pravca.

- Živim dok stvaram - kaže ovaj mladić.

Možda je u tome i tajna njegovog uspjeha. Dušan se bavi i komponovanjem, a ima i svoj bend sa kojim nastupa.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )