FOTO: pixabay

Zbog različitih kriterijuma ljepote na društvenim mrežama, mladi se često ponašaju rizično kako bi poboljšali izgled i sebe predstavili u najboljem svjetlu, ugrožavajući sopstveno zdravlje.

Selfi - sinonim za društvene mreže i sociološki fenomen. Gotovo nema osobe koja ne uživa u ovakvom vidu fotografisanja. Da li je to samo obična fotografija na kojoj smo sebe ovjekovečili i "podijelili" je sa prijateljima na internetu?

Studije su pokazale da nije riječ o poremećaju, niti bolesti, već da ovakav vid ponašanja predstavlja rizik za mentalno zdravlje mladih ljudi koji mnogo vremena provode na društvenim mrežama. To su, prije svega, narcizam, anoreksija, stres, negativne promjene u načinu života i prehrambenim navikama, nedostatak samopoštovanja, usamljenost, depresija i drugi poremećaji.

Zbog različitih kriterijuma ljepote na društvenim mrežama, mladi se često ponašaju rizično kako bi poboljšali izgled i sebe predstavili u najboljem svjetlu, ugrožavajući sopstveno zdravlje (prekomjerno izlaganje suncu zbog željene preplanulosti, iscrpljujuće dijete...). U namjeri da dostignu željenu kilažu, mogu da se jave poremećaji u ishrani, kao što su anoreksija i bulimija. Mladi u virtuelnom svijetu stvaraju nerealnu sliku o sebi, što može da izazove depresiju kada se suoče sa realnošću. Osobe koje često "kače" selfije na društvene mreže imaju površne odnose sa drugima i osjećaju se usamljeno.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )