FOTO: null

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske iniciralo nove mere populacione politike. Predloženo da se novi predmet uvede u srednje i u osnovnu školu od petog razreda

Zbog zrazito loše demografske slike Republike Srpske koja preti najgorim mogućim scenarijem u narednim decenijama, nadležne institucije odlučne su da što pre pojačaju mere populacione politike. Jedna od njih je i uvođenje predmeta "seksologija" u osnovne škole, od petog razreda i u sve srednjoškolske ustanove, koje je iniciralo Ministarstvo porodice, omladine i sporta.

Na nedavno održanom sastanku Saveta za demografsku sliku RS, ministar porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović naglasila je značaj što ranije edukacije o reproduktivnom zdravlju stanovništa i da je to jedna od vodećih ideja kad je u pitanju pojačanje mera populacione politike.

- Jedna od ideja je da se od sledeće školske godine u osnovne škole od petog razreda i u sve srednje škole kao čas razrednog starešine uvedu predavanja o reproduktivnom zdravlju. Predmet "seksologija" obuhvatio bi različite teme o odnosu mladih ljudi prema seksu i reprodukciji uopšte, ali i teme koje se tiču polno prenosivih bolesti, posledica kasne edukacije i slično, a predavanja bi, osim razrednih starešina i nastavnika, držali i različiti stručnjaci iz ove oblasti - rekla je Davidovićeva i podvukla da joj je to jedan od glavnih zadataka tekućeg mandata:

- Iako je to tema o kojoj se govori godinama, ona je jedan od osnovnih ciljeva mog mandata i ja ću se potruditi koliko bude u mojoj moći da ga sprovedem u delo.

S druge strane, direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović smatra da je to izrazito kompleksan proces i da je uvođenje prilagođenog sadržaja u već postojeće, srodne predmete, kao što je biologija, za sada dovoljan nivo edukacije za mlade.

- Uvođenje novog predmeta na već postojeće bilo bi veliko opterećenje za učenike. Takođe, kršio bi se zakon o osnovnoj školi, na osnovu kojeg se zna tačan broj predmeta za određeni školski program osnovnih i srednjih škola. Na ranijim sastancima nadležnih ministarstava i našeg zavoda ustanovili smo da je trenutno najbolje rešenje uvođenje prilagođenog materijala u već postojeće predmete, odnosno časove biologije i odeljenske zajednice, a u kojoj meri se to sprovodilo, i u kojoj se sprovodi do sada, zavisi i od stručnih saradnika unutar samih škola. Smatram da je to za sada dovoljno, što ne znači da u nekom budućem periodu nećemo razmatrati i mogućnost uvođenja posebnog predmeta o reproduktivnom zdravlju u škole. Naravno, to će onda podrazumevati da se smanji broj časova iz nekog od postojećih predmeta, kako bi seksologija našla svoje "fiksno" mesto u školskom sistemu - rekao je za "Novosti" Predrag Damjanović.

Nastavnica srpskog jezika u Osnovnoj školi "Zmaj Jova Jovanović" u Banjaluci, ali i razredni starešina jednom šestom razredu, Verica Gligović, smatra da je poželjno pojačati edukaciju o reproduktivnom zdravlju u nižim razredima, jer se starosna granica ulaska adolescenata u polne odnose svake godine snižava.

- Mi svakako na časovima odeljenske zajednice i sada pričamo o pubertetu, o muško-ženskim odnosima, a u starijim razredima se na časovima biologije obrađuje reproduktivno zdravlje. Uvođenjem novog predmeta, ili korekcijom postojećih sadržaja, važno je da u saradnji s roditeljima decu ispravno informišemo i svi zajedno doprinesemo tome da se smanji broj neželjenih trudnoća, abortusa i obolelih od polno prenosivih bolesti. Korekcija časova odeljenske zajednice i dodatna edukacija odeljenskih starešina svakako bi bili korak napred u rešavanju ovog problema - rekla je Gligovićeva.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )