FOTO: null

Centar za zaštitu mentalnog zdravlja u Bijeljini, koji djeluje već sedam godina, danas organizuje prodajnu izložbu rukotvorina korisnika usluga ove ustanove.

Centar za zaštitu mentalnog zdravlja, kažu u ovoj ustanovi, sada već pokazuje elemente integrisane institucije, kako u zajednici, tako i u vezi sa drugim granama medicine u Domu zdravlja u Bijeljini. 

Na sedmu godišnjicu rada Centar, osim entuzijazma, pruža više iskustava, kompletnije edukacije i širu lepezu u pružanju usluga, saopšteno je iz ove ustanove. 

Mentalna oboljenja i poremećaji ponašanja u stalnom su porastu, a povećan broj oboljelih i pojavljivanje novih oboljenja traži veće stručno i humanitarno angažovanje, dodaje se u saopštenju. 

Grupa mentalnih poremećaja pripada "psihijatriji u zajednici" i sve je bitnija najšira podrška društvene zajednice, domaćih i stranih društvenih faktora, koji su spremni da pomognu licima sa ovim problemima. 

Direktor Centra Milan Novaković kaže da je mentalno zdravlje stanovništva dodatno ugroženo poplavama u 2014. godini, bijedom i siromaštvom. 

Korisnicima usluga Centra pristupa se gotovo uvijek multidisciplinarno, tako da su u dijagnostici, tretmanu, resocijalizaciji i evaluaciji terapijskih efekata uključeni svi članovi tima: psihijatar ili neuropsihijatar, klinički psiholog, defektolog, O-R terapeut i medicinski tehničari. 

Inoviraju se dijagnostičke i terapijske procedure, a intenzivno se radi i u grupnim terapijama kada je riječ o anksioznim i paničnim poremećajima, PTSP-u sa trajnim promjenama ličnosti, te psihotičnim, depresivnim, suicidalnim poremećajima i bolestima zavisnosti kao što su alkoholizam i narkomanija. 

U okviru Centra djeluju savjetovališta za djecu i mlade, za roditelje i pratioce, za lica sa teškim mentalnim poremećajima i članove njihovih porodica. 

U Centru djeluje i savjetovalište za bolesti zavisnosti i za članove porodice lica sa ovim poremećajima, a organizovan je i rad u savjetovalištu za hronični moždani sindrom - psihogerijatrijski sindrom. Tu su i savjetovališta za djecu i pratioce sa problemima u ponašanju, savjetovalište za žrtve nasilja i druga. 

Centar za mentalno zdravlje pri Domu zdravlja u Bijeljina radi kao sjedište subregiona.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )