FOTO: null

Njujork - Centar za borbu protiv terorizma elitne vojne akademije Vest Point analizirao je procurjele dokumente za priključenje Islamskoj državi (IS) i utvrdio da je sedam prijavljenih kao zemlju porijekla navelo BiH.

Analizirani dokumenti o 3.244 novih članova IS-a prijavljenih u periodu 2013-2014. pokazali su je 12 odsto njih bilo spremno da učestvuje u samoubilačkim misijama i da više od dvije trećine ima između 21 i 30 godina.

Većinu dokumenata čine mudžahedinski obrasci u kojima novi članovi IS-a daju svoje osnovne podatke uključujući i nivo poznavanja šerijata, specijalnost i označavanje da li žele biti borci ili samoubice.

Kada je riječ o zapadnom Balkanu 42 prijavljena dolazi iz Albanije, 32 sa Kosova, devet iz Makedonije i troje iz Srbije.

- Ovi dokumenti pokazuju veliku raznolikost ljudi koji se pridružuju IS-u. Zastupljen je svaki profil - od neobrazovanih pa do doktora nauka, od običnih radnika pa do ljekara i advokata - rekao je zamjenik direktora Centra za terorizam Brajan Dodvel. Obavještajno-bezbjednosne agencije u BiH analizom spiska od 22.000 dobrovoljaca Islamske države koji je prošlog mjeseca objavila britanska TV Skaj njuz, pronašli su više desetina onih koji su povezani sa BiH, a koji su planirali terorističke napade po Evropi tokom iduće godine. Neki od njih državljani su BiH, a nekima je državljanstvo oduzeto. Drugi su dolazili u BiH, dok su treći bili koordinatori ili posrednici za vrbovanje i odlazak boraca odavde u Siriju, ali u BiH nisu dolazili.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )