FOTO: bh-hakim.blogspot.com

Postoje razlozi zbog kojih je šećer sveprisutan u modernoj prehrani. Šećer ne samo da ima nevjerovatan ukus, već može biti fermentor, konzervans, ali i sastojak za piling. Donosimo vam osam nekulinarskih trikova za koje vam je šećer neophodan.

Nahranite svoje cvijeće
Teško je cijeli dan stajati u vazi i biti lijep te zbog toga cvijeće treba gorivo za ljepotu! Kao i ljudi, svježe cvijeće pretvara ugljikohidrate iz šećera u energiju. Dodavanje prstohvata šećera u vazu učiniće da cvijeće ostane lijepo.

Odstranjivač mrlja
Ukoliko je vaša nova majica došla u kontakt s uljem, masnoćom, travom ili kafom, enzimi u saharozi efikasni su odstranjivači mrlja. Napravite smjesu miješanjem pola šoljice šećera s jednom četvrtinom šoljice tople vode, utrljajte šećernu pastu u mrlju i pustite da odstoji preko noći, potom normalno operite.

Ohladite usta
Ukoliko ste tokom obroka pretjerali sa začinima, jednostavno uzmite malo šećera i uklonićete ljutinu koja se osjeća u ustima.

Piling za usne
Šećer će vam pomoći da vaš poljubac bude najmekaniji ikad. Napravite sebi piling od šećera. Pomiješajte dvije kašičice šećera, jednu kašičicu kokosovog ili maslinovog ulja, jednu četvrtinu kašičice meda i tri do četiri kapi eteričnog ulja mente. Usne istrljajte pilingom, a potom ih isperite.

Smirite ujed insekata
Šećer je dobro sredstvo za izvlačenje otrova iz ugriza komaraca i uboda pčela. Napravite pastu miješanjem šećera i vode u omjeru 3:1. Očistite ranu, nanesite pastu, pokrijte je zavojem i ostavite tako trideset minuta.

Uklonite neželjene mirise
Šećer će vam pomoći da se riješite jakih mirisa u kuhinji. Ono što treba da uradite jeste da stavite kašičicu šećera na vrelu ringlu i pustite da se topi dok masa ne postane karamelizovana. Cijeli stan mirisaće vam na karamelu.

Operite masne ruke
Šećerom možete ukloniti odvratnu masnoću sa svojih ruku. Dodajte kašičicu šećera na dlan, potom stavite tečni sapun i dobro istrljajte ruke. Zatim isperite.

Sirup od jagoda
Napravite jednostavan sirup od svježeg bobičastog voća. Sve što vam je potrebno jeste malo šećera i bobičasto voće. Svaku šoljicu bobičastog voća pospite kašičicom šećera i ostavite da odstoji 15 do 30 minuta. Jagode će same pustiti sok.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )