FOTO: InfoBijeljina

Starije osobe, prije svega žene, koje jedu veće količine slatkiša i bijelog hljeba mogu imati problem sa spavanjem.

Studija dnevnika ishrane koju je vodilo više od 50.000 žena sredinom 60-ih otkrila je da su prerađena zrna žitarica i šećer povezani sa nesanicom.

Naučnici iz Njujorka ukazali su na to da konzumiranje velike količine šećera može dovesti do toga da nivo šećera u krvi toliko varira da tijelo počinje da oslobađa hormone koji drže ljude budnima. Takođe bi moglo biti i obrnuto, da nedostatak sna natjera ljude da razviju žudnju i jedu više.

"Naši rezultati ukazuju na važnost ishrane za one koji pate od nesanice", rekao je glavni autor studije dr Džejmes Gangviš, psihijatar na Kolumbija Univerzitetu.

"Pored kontrole težine, nesanica je razlog više da izbjegavate slatkiše", rekao je dr Gangviš.

Studija nije utvrdila zašto bi slatkiši i rafinisani ugljeni hidrati, koji uključuju hljeb, kolače, peciva i tjestenine, mogli uticati na nečiji san. Ali dr Gangviš smatra da su za to odgovorne hormonske promjene.

"Kada se šećer u krvi brzo podigne, tijelo reaguje oslobađanjem insulina, a za rezultat imamo pad šećera u krvi koji može dovesti do oslobađanja hormona poput adrenalina i kortizola, koji mogu ometati san", objasnio je doktor.

Žene u istraživanju su već prošle kroz menopauzu i naučnici su izmjerili glikemijski indeks ishrane koju koriste.

Studija dr Gangviša otkrila je da su žene sa najvišim rezultatom glikemijskog indeksa u ishrani imale 11 odsto veću vjerovatnoću da imaju nesanicu, u poređenju sa ženama čiji je glikemijski indeks ishrane bio niži.

Žene čija je ishrana uključivala veće količine povrća, vlakana i cijelog voća (ne soka) imale su manju vjerovatnoću da su već imale nesanicu ili da će je razviti. Iako cijelo voće sadrži šećer, ono sadrži i vlakna koja pomažu da se umanji nivo šećera u krvi, čineći ga namirnicom sa nižim glikemijskim indeksom.

"Poruka ove studije, objavljene u Američkom časopisu za kliničku ishranu, je da se ograniči potrošnja visoko prerađenih ugljenih hidrata, poput dodatih šećera, jer oni mogu doprinijeti ili pogoršati nesanicu", dodao je dr Gangviš.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )