FOTO: InfoBijeljina

U Istočnom Sarajevu održana sjednica Glavnog odbora Srpske demokratske stranke. Za čelno mjesto u SDS se bore Vukota Govedarica, Milan Miličević i Mirko Šarović. Izborna skupština vjerovatno u maju

Za predsednika Srpske demokratske stranke (SDS) u narednom periodu boriće se aktuelni predsednik SDS Vukota Govedarica, predsednik Glavnog odbora Milan Miličević, i visoki funkcioner Mirko Šarović.

Nakon sjednice Glavnog odbora SDS Govedarica je potvrdio da su ta tri imena u opticaju.

- Usvojeni su kriterijumi za unutarstranačke izbore, koji bi trebalo da budu održani do polovine juna. Imamo dvije opcije. Prva je da idemo sa jednim imenom, a druga da imamo dva kandidata - rekao je Govedarica.

 Sednica GO SDS / Foto SRNA

Sjednica Glavnog odbora održana je juče u prostorijama Skupštine grada Istočno Sarajevo. Govedarica je rekao da se na sjednici raspravljalo o trenutnoj političkoj situaciji. Naglasio je da je odluka o odbijanju koalicije sa SNSD bila ispravna.

- Ekonomsko-privredni sistem je neodrživ, što se manifestuje kroz veliku nezaposlenosti male plate kao i korupciju koja, kako je rekao, caruje u RS - rekao je Govedarica.

Sjednica je imala i svojevrsnu uvertiru u vidu neformalnog sastanka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u tehničkom mandatu Mirka Šarovića sa načelnikom Opštine Teslić i predsednikom GO SDS Milanom Miličevićem.

Njih dvojica su snimljena kako razgovaraju u jednom kafiću u Istočnom Sarajevu. Spekuliše se da su razgovarali o eventualnoj podršci u trci za predsednika stranke. Miličević je nedavno potvrdio svoju kandidaturu. Ocijenio je da je stranci, više nego ikad, potrebno jedinstvo i pozvao je na prestanak podjela.

- Svojim primjerom treba da ukažemo da smo bolji od onih koji su na vlasti, ali ne samo na način da kritikujemo, a pogotovo ne javno jedni druge u SDS, već da nudimo promjene i riješenja za bolju Srpsku - rekao je Miličević.

On je dodao da SDS treba da uoči vlastite greške i da se mijenja.

- Treba da saslušamo jedni druge, uvažavamo se međusobno, ali i da poštujemo konačne stranačke stavove, objedinjujemo se oko njih, a ne da se prepucavamo i stvaramo "struje". To nije dobro ni za koga - istakao je tada Miličević.

Govedarica je ranije isticao da će biti više kandidata za predsednika stranke. Jedan od njih, kako se moglo naslutiti, biće i on. Pojasnio je da u SDS postoje dve struje, "jedna koja vuče stranku ka političkom protivniku i druga koja je u većini i koja želi da bude u službi naroda".

Kandidaturu je najavljivao i potpredsednik stranke Milovan Bjelica Cicko, koji je ipak dao podršku Miličeviću. Pojasnio je da, kada neko uspje da toliko puta pobijedi na izborima u svojoj opštini, sredini koja ga dobro poznaje, najbolji je pokazatelj kako treba da se radi.

RASKOL POSLE IZBORA

Zbog lošeg izbornog rezultata u oktobru u SDS je došlo do raskola i zatražena je ostavka kompletnog rukovodstva stranke. Posle višemjesečnih trzavica rukovodstvo je opstalo, uz obećanje da će što prije organizovati unutarstranačke izbore. Izborna skupština će vjerovatno biti održana u maju, kada će se birati novo rukovodstvo i Glavni odbor stranke.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )