FOTO: InfoBijeljina

SDS Semberija- Mićo Mićić najavio je da će Skupština grada Bijeljina početkom aprila uvrstiti u dnevni red Prijedlog budžeta i tako spriječiti samovolju gradonačelnika LJubiše Petrovića.

"Zakonom o budžetskom sistemu Republike Srpske član 38 tačka 6 propisano je pravo i obaveza Skupštine da poslije 31. marta može, bez podnošenja prijedloga od gradonačelnika, podnijeti i usvojiti budžet grada", pojasnili su iz SDS-a Semberija.
 
Iz ove stranke su naveli da će usvajanjem budžeta biti omogućeno usvajanje programa rada koji su skinuti sa dnevnog reda Skupštine.
 
U saopštenju se navodi se da je Petrović za proteklih 100 dana nizom neodgovornih poteza pokušao onemogućiti većinu narodnih odbornika okupljenih oko Koalicije "Dogovor za Bijeljinu" u Skupštini grada da ubrzaju realizaciju već zacrtanih kapitalnih projekata i pokretanje novih u saradnji sa Vladom Republike Srpske.
 
Petrović je, kako se navodi, ugrozio proširenje industrijskih zona, subvencionisanje privrednika i poljoprivrednika koji trpe štetu zbog pandemije, uvođenje novčane nadoknade roditeljima djece koja idu u privatne vrtiće, jeftiniji i bolji prevoz učenika, radnju i uređenje sistema za navodnjavanje, izdvajanje više novca za Pozorište i institucije koje trpe u poslovanju zbog pojave virusa korona, razvoj privrede....
 
"Problematizovao je i ugrozio rad lokalne uprave, stavljanjem, a potom neodgovornim povlačenjem iz skupštinske procedure Prijedloga budžeta za ovu godinu", istaknuto je u saopštenju SDS-a Semberija.
 
U ovoj stranci smatraju da navedeni korisnici sada imaju pravo pitati Petrovića gdje je novac i zbog čega je, i prije nego što je saslušao amandmane skupštinske većine, utvrdio da je riječ o "lopovluku i krađi".
 
"Petrovićevo opravdavanje kako nije ugroženo funkcionisanje grada, jer je na snazi Uredba o privremenom finansiranju govori da ili nema elementarno znanje o budžetu, ili je svjesno spreman zaustaviti razvoj Bijeljine i izazvati krize radi postizanja sopstvene političke promocije. Samo usvojeni budžet omogućava puno finansiranje i realizaciju ubrzanog razvoja Semberije", ističu u ovoj stranci.
 
U saopštenju se navodi da Petrović upornim odbijanjem da postigne politički dogovor sa Koalicijom "Dogovor za Bijeljinu", iza koje stoji 38.000 glasova građana Semberije, zatim samovoljnim imenovanjem v.d. načelnika odjeljenja, uprkos prijedlogu skupštinske većine, pisanjem saopštenja u ime Gradske uprave u kojem vrijeđa narodne odborničke većine građana, pokazuje težnju korišćenja funkcije gradonačelnika i Uprave kao poluga za izazivanje političke destabilizacije i podjela.
 
Ukoliko to Petrović ne može ili neće da shvati i ubuduće nastavi sa neodgovornim postupcima, iz SDS-a Semberija su naveli da sami građani imaju puno pravo da pokrenu postupak preispitivanja povjerenja koji su mu dali.
 
"Uvjereni smo da građani podržavaju stav prema kojem pozicija gradonačelnika i gradska administracija nisu vlasništvo bilo kog pojedinca i niko ih ne može koristiti u lične svrhe. To je izvršni organ lokalne vlasti koji Skupštini - kao vrhovnom izrazu narodne volje - daje prijedloge odluka i podnosi izvještaje i sa kojom mora odgovorno sarađivati u interesu svih", navode iz SDS Semberija.
 
Iz SDS Semberija su ocijenili i da je Petrović za proteklih 100 dana ostvario sve što je obećao u toku predizborne kampanje - veliko ništa.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )