FOTO: null

Na današnjem sastanku predstavnika SDS-a, PDP-a, NDP-a i SDA donijeta je odluka da odbornici ove četiri stranke ne učestvuju u daljem radu sjednica Skupštine Grada Bijeljina, jer smatraju da su nelegalne.

Oni su najavili tužbu za odgovorna lica zbog grubog kršenja Poslovnika Skupštine i poručili da će čekati ishod sudskog procesa da bi se razriješile nedoumice u vezi sa krađom  glasova na 42. sjednici, kao i niz propusta u radu Skupštine.

Šef Kluba odbornika SDS-a Jovan Gajić naveo je da skupštinska većina ni danas nije usvojila prijedlog odbornika SDS-a, PDP-a, NDP-a i SDA o izmjenama i dopunama Zapisnika sa 42. sjednice Skupštine Grada.

- Evidentni su propusti u ovom Zapisniku što ćemo dokazati, kao i gruba kršenja Poslovnika. Prilikom skidanja druge i treće tačke dnevnog rada u sali je bilo 18 odbornika, 13 je glasalo za, tri protiv i bila su dva nepostojeća glasa, što nije prikazano u Zapisniku. Na ovaj način, o skidanju sa dnevnog reda tačaka o smjeni načelnika za finansije Milorada Sofrenića i o Prijedlogu Komisije za izbor i imenovanja glasano je većinom glasova prisutnih odbornika u sali, što predsjednik Skupštine Dragan Đurđević nije uvažio i ipak je uvrstio ove dvije tačke u dnevni red. Prelazak u drugu Skupštinsku salu, takođe, nije odrađen u skladu sa Poslovnikom, jer odbornici skupštinske manjine nisu obavješteni o nastavku zasjedanja 42. sjednice. Odbornici nove skupštinske većine ne žele da rade u skladu sa Zakonom i to se mora procesuirati - istakao je Gajić.

Odbornik SDA Jusuf Trbić naveo je da ova stranka smatra da je današnja sjednica Skupštine potpuno nelegalna, kao i prethodna, te da je uočen niz kršenja Poslovnika.

- Moj glas je ukraden prilikom glasanja na 42. sjednici Skupštine. Nova skupštinska većina zakazala je za danas sjednicu za koju meni uopšte nije stiglo obavještenje, kao ni za međustranački sastanak. Odluke sa ovih sjednica nećemo prihvatati, već ćemo sačekati da se završi sudski proces zbog prekršaja na prethodnim sjednicama. Prvi potez nove skupštinske većine bio je da se smjene svi Bošnjaci, što je vrlo ružna poruka Bošnjacima koji žive na području Grada Bijeljina - naveo je Trbić.

Predsjednik bijeljinskog PDP-a Slaviša Marković istakao je da je stav i PDP-a da se ne učestvuje u daljem radu nelegalnih sjednica.

- Prekršen je Poslovnik i čekaćemo da sud donese presudu o svim nelegalnim odlukama sa ovih sjednica. Bez pripremnog sastanka i međustranačkog dogovora danas je zakazana nova sjednica i smatramo da će kadrovske smjene koje su na dnevnom redu prouzrokovati štete u budžetu. Skupštinska većina želi da smjeni direktore preduzeća čiji su izvještaji o radu usvojeni, kao što je slučaj sa Agrarnim fondom. Odbornici koji su glasali za izvještaj Agrarnog fonda, danas žele da smjene direktora, što dokazuje da je cilj ove skupštinske većine samo da dobiju direktorske i načelničke pozicije. Kada svi ti smijenjeni direktori i načelnici podnesu tužbe protiv skupštinskih odluka, sigurno će sud presuditi u njihovu korist i moraće se platiti ogromne odštete tim licima, što će na kraju oštetiti gradski budžet. Sa dnevnog reda su skinute tačke o  razvojnim projektima, što pokazuje da odluke ove skupštinske većine štete Gradu i građanima, a njihova ideja je samo da demonstriraju silu - smatra Marković.

Predsjednik bijeljinskog NDP-a Perica Spasojević naveo je da su zaustavljeni ključni projekti kao što je kanalizacija, kanal u Janji i industrijska zona:

- Predsjednik Skupštine Dragan Đurđević 11 godina je branio teze uspjeha prethodne skupštinske većine, da bi se sada odjednom predomislio - istakao je Spasojević.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )