FOTO: null

Grad Bijeljina će preko Agrarnog fonda nastaviti da podržava poljoprivredne grane koje su najbitnije za Semberiju, a uvešće i novine, prateći savremene trendove u poljoprivredi.

- Prioriteti će biti organizovani otkup poljoprivrednih proizvoda, a pored već standardnih podsticaja, počećemo da podržavamo proizvodnju maline kroz podršku kupovini bezvirusnog sadnog materijala. Već se obezbjeđuju podsticaji za nabavku bezvirusnog sadnog materijala voća i povrća i to će biti nastavljeno. Prioritet će biti i podrška tovu junadi i svinja, nabavci plastenika i sistema za navodnjavanje - istakao je koordinator tima za poljoprivredu Srpske demokratske stranke Predrag Jović, govoreći o aktivnostima Agrarnog fonda Grada Bijeljina i planovima Fonda za naredni period.

Agrarni fond Grada Bijeljina je samo u prethodih godinu dana podijelio pet stotina plastenika preko međunarodnih organizacija. Taj projekat će biti nastavljen, pogotovo u područjima pogođenim poplavama, kakvo je i Bijeljina, a plastenici će biti dijeljeni ne samo poljoprivrednicima, nego i interno raseljenim licima. Prioritet Agrarnog fonda je i pisanje projekata za dobijanje sredstava iz međunarodnih fondova. 

- Do sredstava iz evropskih fondova se može doći samo preko ustanova poput Agrarnog fonda i vizija Grada Bijeljina, kada je osnivan Agrarni fond, prvi u BiH, pokazala se kao opravdana - ocijenio je Jović, dodajući da je ove godine iz budžeta Grada izdvojeno 1,2 miliona za Agrarni fond i zato je za čuđenje prijedlog nekih novokomponovanih stranaka poput "Uspješne Srpske" da se ukine ovaj Fond. 

- To pokazuje da oni ne znaju kako djeluje taj sistem i kako se kandiduju projekti za dobijanje sredstava iz međunarodnih fondova - naglasio je Jović.

Jović je govorio i o popisu poljoprivrednog zemljišta u Semberiji i naglasio da je jasno da novokompnovana skupštinska većina insistira na što bržem završetku popisa kako bi omogućila nekolicini tajkuna okupljenih oko SNSD-a da koriste to zemljište i tako preuzmu skoro sve prirodne resurse Republike Srpske:

- SDS to neće dozvoliti dok god je na čelu Gradske uprave i to zemljište će biti popisano do kraja godine. To je složen posao i ništa ne želimo da prepustimo slučaju - bio je jasan Jović.

On je iskoristio priliku da postavi pitanja SNSD-u i njihovim koalcionim partnerim, zašto godinama pljačkaju Poljoprivredno dobro "Semberija", gdje je novac opljačkan iz Bobar banke, zašto se preduzeću "Farmalend" dodjeljuje desetine miliona maraka kredita, iako je ta firma pred stečajem, kao i zašto se ne donosi Zakon o podsticajima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )